Католическа Църква

НЕКА ЦЪРКВАТА С ЧИСТО ЛИЦЕ ОСВЕЩАВА БЛАГОРОДНИЯ КИТАЙСКИ НАРОД

От 23 до 25 април във Ватикана проведе петото си редовно заседание Комисията за Католическата църква в Китай, създадена от Бенедикт ХVІ през 2007 г. за да разглежда въпросите, свързани с живота на Католическата църква в тази страна. След заседанието Комисията излезе със следното съобщение за медиите, публикувано на английски и китайски езици:

 

Участниците в срещата разгледаха въпроса за възпитанието на миряните, като взеха под внимание и оповестената от Светия отец „Година на вярата”, която предстои да бъде чествана от 11 октомври 2012 г. до 24 ноември 2013 г. задачите, към които са призвани миряните католици в Китай стават ясни от думите в Евангелието, в които се казва „Иисус пък преуспяваше в мъдрост и възраст и в любов пред Бога и човеците.”

 

На първо място, те трябва да навлязат още по-дълбоко в живота на Църквата, стъпили здраво върху доктрината, водени от съзнанието, че са част от Католическата църква, и оставайки верни на изискванията на живота в Христа, което предполага изпълнено с вяра обръщане към Божието слово. От тази гледна точка, от особена важност за тях е доброто познание на Катехизиса на Католическата църква.

 

На второ място, миряните католици са призвани да участват активно в гражданския и трудовия живот, като отговорно отдават своя принос: като обичат живота и са изпълнени с уважение към него от зачатието да неговия естествен край; като са изпълнени с любов към семейството и така укрепват ценностите, които са традиционни и за китайската култура; като обичат своята държава като честни граждани, изпълнени със загриженост за общото благо. Както казва един древен китайски мъдрец „пътят на голямото учение се състои в изграждането на благородни ценности, в обновлението и близостта до хората, в постигането на висшето благо.”

 

На трето място, миряните в Китай трябва да израстват благодатно пред Бога и хората, укрепвайки и усъвършенствайки собствения си духовен живот, като активни членове на енорийските общности и взимайки участие в апостолското служение, съвместно с асоциациите и църковните движения, които подпомагат тяхното духовно развитие.

 

В това отношение Комисията с радост отбелязва възвестяването на Евангелието сред  католическите общности, които макар и често да са бедни и лишени от материални ресурси, насърчават много зрели хора да приемат кръщението всяка година. Обръща се внимание на необходимостта диоцезите в Китай да насърчават сериозната подготовка по вероучение, да спазват обреда за християнската инициация на възрастните, и да се грижат за тяхното развитие след кръщението. Пастирите – епископи и свещеници, следва да полагат всички необходими усилия за утвърждаването на познанието на миряните на учението на Втория ватикански събор и особено на еклесиологията и на социалната доктрина на Църквата. Необходимо е да се отдадат специални усилия за подготовката на пастирите, заети с евангелизацията, вероучението и благотворителността. Необходима е старателна работа за изграждането на миряните католици, особено в местата, които преживяват бързи социални промени и забележително икономическо развитие, като част от стремежа местната църква да стане жива и енергична. Накрая, необходимо е да бъде даден адекватен отговор на феномена на вътрешната миграция и урбанизацията.

 

Практическите съвети, които Светия Престол вече даде и ще продължи да дава на Вселенската църква за ползотворното отбелязване на „Годината на вярата” без съмнение ще бъдат ентусиазирано и с творчески дух изпълнени и в Китай. Тези съвети ще дадат възможност на католическата общност да развие адекватни инициативи и да реализира на практиката това, което папа Бенедикт ХVІ сподели по отношение на миряните и семействата в своето послание от 27 май 2007 г. до Католическата църква на Китайската народна република.

 

Следователно миряните са призвани да се включат с апостолска ревност в евангелзицията на китайския народ. Чрез Кръщението и Миропомазването, те приемат Христовата благодат и задачата да градят Неговата църквата.

 

Заседанието обърна внимание и на пастирите, особено на епископите и свещениците, които днес са задържани или които са подложени на несправедливи ограничения в изпълнението на тяхната мисия. Беше изразено възхищението от силата на тяхната вяра и от засвидетелстваното от тях единство със Светия отец. Те се нуждаят от специалните молитви на Църквата, за да могат да посрещнат тези трудности с чиста вяра в Христа.

 

Във връзка с настоящото положение в Църквата на Китай, заседанието отбеляза, че продължават опитите на структури, наречени „Една асоциация и Една конференция” да се поставят над епископите и да ръководят живота на църковните общности. По този въпрос продължават да бъдат валидни наставленията, дадени в посланието на папа Бенедикт ХVІ. Тези наставления трябва да бъдат спазвани, за да може Църквата с чисто лице да освещава благородния китайски народ.

 

Тази чистота е била помрачена от клириците, които са приели нелегитимно епископско ръкоположение и от нелегитимните епископи, които налагат юрисдикцията си и отслужват тайнствата. Вършейки това, те узурпират власт, която Църквата не им е възложила. Наскоро някои от тях взеха участие в епископски ръкоположения, които бяха одобрени от Църквата. Поведението на тези епископи не само утежнява техния каноничен статут, но също така води до объркването на вярващите и на съвестта на свещениците и миряните, които участват в тях.

 

Тази чистота беше помрачена и от някои легитимни епископи, взели участие в нелегитимни епископски ръкоположения. Мнозина от тези епископи впоследствие изясниха позицията си и поискаха прошка, която щедро им беше дадена от Светия отец. Но има и други, които също взеха участие в тези нелегитимни ръкоположения, и които не изясниха своята позиция, поради което те са призовани да извършат това колкото се може по-скоро.

 

Участниците в пленарното заседание следят с внимание и с дух на милосърдие тези тъжни събития. Макар да съзнават трудностите в настоящата ситуация, те припомнят, че евангелизацията не може да бъде постигната по пътя на жертването на съществени елементи от Католическата вяра и дисциплина. Послушанието пред Христа и пред Наследника на Петър е предпоставка за всяко истинско обновление и това се отнася към всяка категория на Божия народ. Самите миряни също са изключително чувствителни за църковната чистота на собствените си пастири.

 

Същевременно заседанието отбеляза, че през последните години значително е намалял броя на хората, призвани към свещенство и религиозен живот. Настоящите предизвикателства изискват вярващите да призоват Бог да даде добра реколта и да укрепи съзнанието, че новите свещеници и монахини, верни и осветени от своето евангелско свидетелство, са най-важния знак, който в днешния ден би могъл да насърчи младежите и девойките да следват Христа с чисто сърце.

 


Източник: Vatican Information Service