Католическа Църква

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА – ПОСЛАНИЕ НА ПРЕЗИДЕНТ НА „КАРИТАС БЪЛГАРИЯ” ЕПИСКОП ПЕТКО ХРИСТОВ

1-и октомври е обявен за Международен ден на възрастните хора. На този ден всички ние отдаваме почитта си към хората от третата възраст и техния принос към обществото.


Времето, в което живеем, налага необходимостта да обръщаме все по-голямо внимание на възрастните хора между нас. Икономическата криза, ниският прираст на населението, желанието на младите хора да търсят реализация в чужбина водят до постоянна тенденция на застаряване на обществото ни. Все повече са населените места, в които има само възрастни хора. Така, едно от най-големите препятствия, пред което хората от третата възраст са принудени да се изправят, се оказва самотата. Невъзможността, поради конкретно заболяване или недостатъчни доходи, да навестиш приятел или да отвориш дома си за такъв, липсата на човек, с когото да разговаряш и споделяш, са чест техен спътник. Оставени сами на себе си, с болката и тъгата, възрастните хора се превръщат в забравени хора. Хора, които постепенно угасват в един свят, за който се говори само като статистика, покрай поредното преброяване.
 

 

Сътрудниците на „Каритас”, както и хората от нашите енории, ежедневно полагат грижи за нашите по-възрастни братя и сестри, както и за изпадналите в нужда. Освен социалните кухни, Дневните центрове, грижите за бездомни и хора с увреждания, „Каритас” реализира вече 10 години и програма „Домашни грижи”, чрез която се предоставят необходимите за възрастните хора здравни и социални грижи, при това в удобно за тях място, където те се чувстват най-спокойни – техните домове. Често служителите на „Каритас” са единствените хора, които влизат в домовете им.
 

 

На този ден искам да изразя признателността си към всички вас, които дарявате любов на възрастните хора и на всички нуждаещи се, като с това допринасяте за тяхното по-добро съществуване.
 

 

Старостта е естествена част от живота на всеки един човек. Нека с общи усилия направим така, че тя да бъде изживяна достойно! Нека на този ден, в който всички хора по света отдават почит към хората от третата възраст, всеки да направи нещо за поне един възрастен човек - да му помогне да пресече улицата, да напазарува или просто да поговори с него. Нека да изразим уважението и обичта си към възрастните хора, да им покажем, че не сме безразлични към тях, да им дарим усмивка!

 

 

Епископ Петко Христов
Президент на „Каритас България”