Католическа Църква

ПАПА ФРАНЦИСК НА ПЕПЕЛЯНА СРЯДА: „ВЕЛИКИЯТ ПОСТ ИДВА ДА НИ РАЗТЪРСИ, ДА НИ ПРИПОМНИ, ЧЕ СМЕ СЪЗДАНИЯ, ЧЕ НИЕ НЕ СМЕ БОГ”

“Живеем в един все по- изкуствен свят, в една култура на производство, на удобство, и без да се усетим изключваме Бог от мирогледа си” – заяви Папа Франциск в проповедта по случай Пепеляна сряда.

 

Той призова „да не се оставяме да ни води външният вид на нещата: външността няма значение, смисълът на живота не зависи от одобрението на другите или от успеха, а от онова, което е вътре в нас”.

 

Светият Отец прикани вярващите „да излязат извън тяхната градинка, да изоставят рутината и да се опитат да отворят очите и ушите си чрез един път на обръщане, който не се свежда само до външни форми или празни обещания.” „Обръщането  - продължи Папата -  трябва да обхване цялото ни съществуване, като се започне от центъра на личността, от съвестта.”

 

Според папа Франциск „Великият пост идва да ни разтърси, да ни припомни, че сме създания, че ние не сме Бог”. И също: „Когато гледам борбите за власт за спечелване на пространства, си мисля, тези си играят на Бог създател. Още не са разбрали, че те не са Бог”.

 

По време на постното време Папата препоръчва „да се отворим към братята” и „да се потопим в морето на молитвата”. Той предупреди, че спрямо другите „рискуваме да се затворим, да ги забравим, а единствено когато бъдем докоснати от трудностите и страданията на нашите братя, можем да започнем нашият път на обръщане към Пасхата, към Великденските празници, част от който са кръстът и отрицанието”.

 

Светият отец счита, че „на фона на многобройните рани, от които ни боли и които може да ожесточат сърцето ни, може да се потопим в морето на молитвата, в безкрайното море на Бога, за да усетим неговата нежност”. „Молитвата по време на Постното време – каза Папата – е по-интензивна, по-усърдна молитва, която не забравя нуждите на братята, и се застъпва пред Бога за многобройните страдащи и бедни”.

 


Източник: СИР