Католическа Църква

КАРДИНАЛ ВАЛТЕР КАСПЕР ОБЯСНИ СВОЯТА ПРЕДИЗВИКАЛА СПОРОВЕ РЕЧ, ПОСВЕТЕНА НА РАЗВЕДЕНИТЕ И ВТОРОБРАЧНИ КАТОЛИЦИ

В интервю за Радио Ватикана на 10 март 2014 г. Кардинал Валтер Каспер каза, че основната цел на речта му пред кардиналите на консисторията, проведена миналия месец, е била задълбочаването на богословското разбиране за семейството.

 

Речта на кардинала, с която бяха открити дискусиите за предстоящия Синод, посветен на семейството, ще бъде публикувана тази седмица в книгата „Евангелието за семейството”, която ще излезе на немски и италиански. Речта предизвика спорове,  след като части от нея изтекоха в пресата през миналата седмица, заради намеците за възможно смекчаване на дисциплината към разведените и второбрачни католици.

 

В интервюто си пред Радио Ватикана, кардинал Каспер сподели, че „основната цел на речта е била задълбочаването на богословското разбиране за предизвикателствата, пред които се изправя семейството”. Църквата трябва да остане вярна на своето учение за ненакърнимостта на тайнството на брака, но от жизнено значение е тези, които преживяват трудности в семейния живот да бъдат „подпомагани, подкрепяни и насърчавани”.

 

„Още от самото начало споделих с папата, че имам собствено мнение по тези въпроси и папата ме насърчи да ги изкажа – той искаше открита дискусия по един наболял проблем”, каза кардиналът. „Желанието ми не беше да говоря за разведените и второбрачни, а за Евангелието за семейството... Мисля, че мнозинството от младите хора търсят стабилни връзки, искат да живеят в семейство и затова Църквата трябва да им помогне да изградят ново, по-добро и по-задълбочено разбиране за семейния живот”.

 

„След това се спрях и на ситуацията, при която хората изживяват неуспех в своя семеен живот ... Църквата трябва да бъде близо до тях, да ги подпомага, подкрепя и насърчава и в този контекст трябва да се разглежда моето предложение да бъде намерен път между ригоризма (строгостта) – който не може да подходът на истинските християни - и снизхождението”, каза той. „Мисля, че това е единственият възможен подход на Църквата днес”.

 

Той отбеляза, че се придържа към цялото учение на Църквата, но уточни, че то трябва „да бъде прилагано към конкретните ситуации, както е казано от Исус и както често прави папа Франциск”. Доктрината на Църквата „не е идеология в облаците, а Бог, който иска да бъде представен, близо до Неговия народ”.

 

„Ако погледнете отговорите на въпросника, изпратен от Секретариата на Синода, ще видите, че тук има проблем, пропаст и Църквата трябва да хвърли мост над тази пропаст”, продължи той. „Това не означава приспособяване, по-скоро Църквата трябва да обясни по нов начин какво е семейството и брака, за да помогне на хората и в същото време да остане вярна на Евангелието”.

 

Германският кардинал отбеляза, че не иска да говори за революция. „Преди Ватиканския събор имаше доктрини на Св. Престол срещу икуменизма, но Съборът намери начин да интерпретира тази доктрина по един подходящ начин, без да я нарушава или отменя”, каза той. „Питам се защо това да не е възможно и по отношение на други доктрини”.

 

Той припомни есето на блажения Джон Хенри Нюман, посветено на това, че вярващите трябва да бъдат слушани по въпросите на вярата. „Затова и трябва да се вслушваме в хората, които живеят семеен живот – а не само тези, които живеят в целибат – и двете групи принадлежат на Бог, но едните съставляват голямо мнозинство от хората”.


 

Източник: www.zenit.org