Католическа Църква

ПАПА ФРАНЦИСК КЪМ САЛЕЗИАНИТЕ: БЪДЕТЕ БЛИЗО ДО МЛАДЕЖИТЕ С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО

На 31 март 2014 г. сутринта в Зала Клементина на Ватиканския Апостолически дворец папа Франциск се срещна с участниците в Генералния капитул на Обществото на салезианите на Дон Боско, който ще се проведе под надслов „Свидетелства за евангелски радикализъм”. „Когато човек се стреми да работи за доброто на душите, той преодолява изкушенията на светската духовност и не търси нищо друго, освен Бог и Неговото царство. Въздържаността е белязана от чувство за умереност, приемане и обикновен живот”.

 

 

Папата се спря на дейността на обществото сред младежите и отбеляза, че опитът на Дон Боско и неговата „превантивна система” е подкрепяла членовете на обществото в работата и живота сред младежите. „Необходимо е да подготвите младежите, които искат да работят в обществото, в духа на Евангелието, за да бъдат те работници на мира и справедливостта, да живеят като носители на Църквата... Присъствието на общността сред младежите е белязана от нежността, наричана от Дон Боско любвеобилност, доброжелателство, като по този начин той експериментира с нов език, но винаги с ясното съзнание, че най-важен е езикът на сърцето, за да може човек да бъде близо до младежите и да стане техен приятел.

 

 

В края на изложението си папа Франциск се спря на званията като отбеляза, че следващата година, която ще бъде посветена на богопосветения живот, ще бъде добра възможност младите да бъдат запознати с красотата на званията. Същевременно той отдаде благодарност на Бог, че те работят „не като изолирани индивиди, а като общност, която подкрепя целия апостолат” и в заключение ги насърчи да съживят харизмата на техния основател, двестагодишнината от чието раждане ще се чества наскоро.

 

Източник: Vatican Information Service