Католическа Църква

ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК

«Christus surrexit, venite et videte!».
Христос възкръсна, дойдете и вижте!

 
Драги братя и сестри, честито Възкресение!

 
 
Отеква в Църквата разпространена по целия свят вестта на ангела към жените: „Не бойте се; зная, че търсите разпнатия Исуса; няма Го тук: Той възкръсна …; дойдете, вижте мястото, дето е лежал“ (Мат. 28, 5-6).

 
 
Това е кулминацията на Евангелието, това е самата Блага Вест: Исус, разпнатия е възкръснал! Това събитие е в основата на нашата вяра и на нашата надежда: ако Христос не беше възкръснал, Християнството щеше да изгуби своята стойност; цялата Църква щеше да изгуби заряда, защото оттам е тръгнала и оттам винаги потегля отново. Посланието, което християните носят на света е това: Исус, Въплътената Любов, умря на кръста за нашите грехове, но Бог Отец Го възкреси и Го направи Господар над живота и смъртта. В Исус, Любовта победи омразата, милосърдието греха, доброто злото, истината лъжата, живота смъртта.

 
 
Затова ние казваме на всички: „Дойдете и вижте !“ Във всяка човешка ситуация, белязана от тленността на греха и на смъртта, Благата Вест не е само слово, а е свидетелство на безкористна и вярна любов: е излизане от самия себе си за среща с другия, е заставане до ранения от живота, е споделяне, с този който е в недоимък, е оставане близо до болния или възрастния или прокудения… „Елате и вижте!“: Любовта е по-силната; Любовта дава живот, Любовта кара надеждата да разцъфва в пустинята.

 
 
С тази радостна сигурност в сърцето, ние днес се обръщаме към Теб, Възкръсналия Господ!
Помогни ни да Те търсим, така че всички да можем Те срещнем, да знаем,че имаме Отец/Баща и да не се чувстваме сираци; да можем да Те обичаме и обожаваме.
Помогни ни да победим раната на глада, усложнен от сблъсъците и от огромното разхищение, в което често сме съучастници.
Направи ни способни да закриляме беззащитните, най-вече децата, жените и възрастните, понякога превърнати в предмет за употреба и изоставяне.
Стори да успеем да лекуваме братята покосени от епидемията на ебола в Гвинея в Конакри, в Сиера Леоне и Либерия, както и всички останали засегнати от много други болести, разпространяващи се и поради наше недоглеждане и бедността.
Утеши, онези които днес не могат да празнуват Пасхата със своите близки, защото са били несправедливо отдалечени от любовта им, както и многобройните хора, свещеници и миряни, отвлечени в различни краища на света.
Подкрепи, онези които са напуснали собствените си земи, за да се установят на места, в които могат да се надяват на по-добро бъдеще, да заживеят живота си с достойнство, стабилно, да изповядват свободно вярата си.
Молим Те, славни Исусе, спри всяка война, всякакво настървение, малко или голямо, старо или настояще!
Умоляваме Те, по-особено, за Сирия, така че засегнатите от конфликта да могат да получат необходимите хуманитарни помощи, а страните в спор да спрат употребата на сила сееща смърт, особено срещу беззащитното население, и да намерят кураж да преговарят за мир, очакван вече толкова отдавна!
Молбата ни към Теб е да подкрепиш жертвите на братоубийственото насилие  в Ирак и да възродиш надеждите събудили се от подновяване на преговорите между израелци и палестинци.
Приканваме Те да бъде сложен край на сблъсъците в Централноафриканската република и да спрат зловещите терористични атентати, в някои зони на Нигерия, както и насилието  в Южен Судан.  
Искаме от Теб душите да се обърнат към помирение и братско разбиране във Венецуела.
Заради Твоето Възкресение, което тази година празнуваме заедно с Църквите следващи юлианския календар, Те молим да осветлиш и вдъхновиш инициативи на помирение в Украйна, така че всички заинтересовани страни, подкрепени от международната общност, да направят всички усилия да не се стига до насилие и да изградят, в дух на единство и диалог, бъдещето на страната.
За всички народи по света Те молим, Господи: Ти, Който победи смъртта, дай ни Твоя живот, дай ни Твоя мир!


 
 
«Christus surrexit, venite et videte!».
Христос възкръсна, дойдете и вижте!


 
 
Драги братя и сестри,
 
 
 
Подновявам поздрава си за Възкресение на всички вас, дошли на този площад от много краища на света. Отправям пасхален поздрав и до всички, които от различни страни, са свързани чрез средствата за социални комуникации. Отнесете във вашите семейства и във вашите общности добрата вест, че Христос, нашият мир и нашата надежда е възкръснал!

 
Благодаря за вашето присъствие, за вашата молитва и свидетелстване на вярата. Особена благодарност за прекрасните цветя, подарък от Холандия.

 
 
Честито Възкресение на всички!