Католическа Църква

ОПРЕДЕЛЕНА Е ПРОГРАМАТА ЗА ПЪТУВАНЕТО НА ПАПАТА В ЮЖНА КОРЕЯ

Азия очаква папа Франциск от 13 до 18 август, когато той ще посети Южна Корея по случай Световния ден на азиатската младеж. Вече е ясна програмата за пътуване на Светия отец, след като ватиканската делегация, натоварена с организацията, се завърна от Сеул тези дни.

 

 

На 15 август, празникът Успение Богородично, папата ще отслужи литургия в милионния град Теджон, на World Cup Stadium от Световното първенство по футбол през 2002 г. На другия ден, 16 август, на площад Гуангуамун в Сеул, Светият Отец ще обяви за блажени 124 корейски мъченици, убити през 18 век, защото са приели християнството, отричайки се от конфуцианството, основната религия при династията Чосън. Въпреки, че едва ли на церемонията ще присъстват повече от 200 хиляди католици, според Общината в Сеул на беатификацията се очакват един милион души. Същият ден папата ще посети „Селището на цветята” в Еумсеонг, в провинция Чунгчеон, където ще се срещне с хора с увреждания и бездомни. В края на посещението си, на 18 август, Франциск ще отслужи литургия в катедралата в квартал Меонг – донг в Сеул. Може би там ще присъстват и католици от Северна Корея.

 

 

Дългогодишното напрежение между Северна и Южна Корея със сигурност ще присъства в словата на папата, въпреки изцяло религиозния и поклоннически характер на неговото посещение. Както се видя и при пътуването му в Светите земи, Франциск не пропусна да направи определени жестове като мълчалива молитва пред стената, която разделя Палестинските територии от Израел и пред паметника на жертвите на тероризма. Тези постъпки въздействат повече от много думи, като акцентират върху хиляди истории на страдание и несправедливост.


 

 

Източник: СИР и Ватикан инсайдер