Католическа Църква

ПАПАТА В КАЛАБРИЯ: ТЕЗИ, КОИТО ПОЕМАТ ПЪТЯ НА ЗЛОТО, СА ОТЛЪЧЕНИ

По време на посещението си в Калабрия, папа Франциск посети енорията Сан Джузепе, чийто свещеник Лазаро Лангобарди беше убит на 3 май миналата година. Епископ Нунцио Галантино, секретар на Италианската епископска конференция, го описа като „мъченик на милосърдието”.

 

След като пристигна и поздрави вярващите, папата отслужи Св. Меса на Тялото Господне, като отбеляза, че докато на Велики четвъртък отбелязваме установяването на Евхаристията и Тайната вечеря, празникът Тяло Господне е посветен основно на благодарността и преклонението.

 

„През този ден традиционно е шествието с пресветото Тайнство”, обясни той. „Преклонението пред Исус Христос и ходенето с Него – това са двата неделими аспекта на този празник, който по този начин характеризира целия живот на християнския народ – народ, който почита Бог и народ, който пътува и върви, а не стои на едно място.”.

 

На първо място сме народ, който почита Бог, Който е любов, Който в Исуса Христа отдаде Себе си за нас, Който възложи Себе си на Кръста, за да изкупи греховете ни, Който чрез силата на Своята любов възкръсна от мъртвите и сега живее в неговата Църква. Нямаме друг Бог освен него! А когато преклонението пред Бог бъде заместено от преклонението пред парите, тогава се открива пътя към греха, към личния интерес и насилието; когато един човек не се прекланя на Бог, той започва да се прекланя на злото, подобно на всички тези, които като са отдадени на живот на безчестие и насилие. Вашата толкова прекрасна земя познава знаците и последиците от този грях. Точно това е ндрагетата – преклонението пред злото и омразата към общото благо. Трябва да се борим с това зло и да го отхвърлим. Трябва да кажем не!”, възкликна папата. „Църквата, която посвещава толкова сили на образованието на съвестта, трябва да полага все повече усилия, за да осигури победата на доброто. Нуждаем се от това заради нашите момчета и момичета, заради нашите младежи и необходимостта да им дадем надежда. Само вярата може да ни помогне да отговорим на тези очаквания. Тези, които следват пътя на злото в живота, каквито са мафиотите, не са в общение с Бог: те са отлъчени!

 

Днес нашият поглед е обърнат към Тялото Господне, към тайнството на олтара. Благодарение на тази вяра ние отхвърляме Сатаната и всичките му козни, отхвърляме идолите на парите, суетата, гордостта, могъществото, насилието. Ние, християните, не искаме да почитаме нищо друго в този свят, освен Исус Христос, присъстващ в Евхаристията”.

 

„Може би невинаги осъзнаваме какви трябва да бъдат последиците от изповедта на нашата вяра”, отбеляза папата. „Вярата ни в същинското присъствие на Исус Христос ... в осветените вино и хляб е истинска, само когато полагаме и усилието да вървим зад него и с Него. Да почиташ означава да ходиш; народът, който се прекланя е народи, който ходи, който се стреми на практика за приложи заповед, която Той даде на Своите ученици на Тайната вечеря: „както ви възлюбих, да любите и вие един другиго”. Народът, който почита Бог в Евхаристията е народ, които следва пътя на милосърдието. Почитайте Бог в Евхаристията, следвайте Бог в пътя на братското милосърдие.

 

Днес, като епископ на Рим, съм тук сред вас, не само за да ви укрепя във вашата вяра, но и да ви подкрепя в милосърдието, да ви насърча да следвате вашия път с Исус Христос.... Изказвам подкрепата си за всички пастори и вярващи от Църквата в Калабрия, смело посветени на евангелизацията и на насърчаването на начин на живот и инициативи, насочени към най-нуждаещите си и слабите сред нас. Наред с това се обръщам към гражданските власти, независимо от техните политически и административни задачи, винаги да служат на общото благо. Призовавам ви да бъдете свидетели и да бъдете солидарни с вашите братя и сестри, особено с тези, които най-силно имат нужда от справедливост, надежда и нежност.”


 

Източник: Vatican Information Service