Католическа Църква

ПАПАТА В КОРЕЯ - БУМ НА ВЯРАТА

Какво ще остане от посещението на папата в Корея? Според корейските католици, духовното наследство от пътуването на папа Франциск е със значителна широта и задълбоченост, което ще бъде оценено с течение на времето.

 

 

"Папата докосна сърцата на корейския народ. Почти сме зашеметени от неговата спонтанност и близостта му до бедните и страдащите. Показа конкретно любовта на Бог" разказва Янг Чанг Вуу, корейски свещеник, отговарящ за семинарията на мисионерите Св. Колумбано в Сеул. "Присъствието на папата беше за нас католиците като инжекция на вяра и ентусиазъм. Но неговите действия и думите му са предизвикателство и провокация към всички лидери в нашето общество, политически, икономически и в културно отношение."

 

 

Президентът на корейските епископи, Монс. Питър Канг, интервюиран в края на пътуването отбеляза: "Най-значимият момент, който ще остане запечатан в паметта на корейците особено посещението в „Селцето на цветята“, където папата прегърна и болни и изоставени млади хора. "Това е красноречиво послание към общество, което поставя слабите на последно място и което е готово да приеме и възрастните за ненужни". "За нас това означава, че духовността трябва да се съчетава с внимание към другите, особено с изоставените и отблъснатите", добави епископът.

 

 

Това не е всичко: посещението на папата е дало на страната икономически тласък. Според Hyundai изследователски институт със седалище в Сеул, за икономическото въздействие на присъствието на папата, можем да прогнозираме увеличение на вътрешните разходи 500 милиарда вон (491 милиона долара).

 

 

 

Мир и помирение между народите.

 

 

Това са двете основни предизвикателства на нашето време поставени на изпитание. Рани с кръвта на невинните. В Ирак, Сирия, Украйна. Те пресякоха като силен вятър и Корейския полуостров в тези дни на Апостолическо пътуване на папа Франциск в Корея.

 

 

Земя разделен на две части от началото на петдесетте години на миналия век, сцена на кървава война, която е предизвикала половина милиона убити и 3,6 милиона ранени за три години само. Двете Кореи все още живеят в състояние на "временно спряна война". Как могат да бъдат лекува рани, вкоренени с години? Как могат да бъдат отстранени военачалниците?

 

Мисията на папа Франциск показва колко трудно е да се посее семето на помирение в света. "Ние искаме Вашите молитви"- бе помолен папата от президента на Корея. И главата на корейския епископат го призова за "специална благословия над тази земя". Папа Франциск изрази благодарност за усилията, положени в полза на помирението и стабилността. Окуражи да продължават усилията за "усърдна и търпелива дипломация" и "дълготрайното предизвикателство за събарянето на стените на недоверието и омразата". „Защото - добавя той – светът е уморен от войната".

 

 

На празника на Успение Богородично, папа Франциск води литургията на стадиона в Daejeon. "Нека християните от тази нация - се казваше в неговата проповед - да бъдат щедра сила на духовно обновление във всяка сфера на обществото."

 

 

Голям ентусиазъм се видя след това при светилището на Solmoe, където папата се срещна с хиляди младежи от Световния ден на младежта в Азия: "Вие сте призвани да споделяте с връстниците си радостта на Евангелието - ги покани папата - в училище, на работното място, във вашите семейства, в университета и във вашата общност". "Оставете се да бъдете  ръководени от словото на Христос: Той ще ви научи да цените всичко добре и всеки ден да откривате Неговия план за вас".

 

 

Огромно множество хора се събраха на площад Gwanghwamun в Сеул за Светата Литургия водена от папа Франциск за беатификацията на 124 корейски мъченици.

 

 

Примерът на мъчениците - каза папа Фрнациск - ни учи за смисъла и важността на милосърдието в живота на вярата и може да вдъхнови всички мъже и жени с добра воля да работят в хармония за едно по-справедливо, свободно и мирно общество, допринасяйки по този начин за мира и защитата на автентичните човешки ценности в тази страна и в целия свят".
 

 

Източник: Ватиканинсайдер, СИР