Католическа Църква

МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА ЗА МИР: НЕ МОЖЕМ ДА БЪДЕМ БЕЗРАЗЛИЧНИ КЪМ ВОЙНАТА

На 8 септември 2014 г. Св. отец изпрати видео-обръщение към представителите на християнските църкви, църковните общности и до главите на световните религии, които се събраха в белгийския град Антверпен от 7 до 9 септември за участие в Международната среща за мир, организирана от Общността на Свети Егидий. Тази година срещата се провежда под надслов „Мирът е бъдещето” и припомня драматичното избухване на Първата световна война преди сто години, и се обръща към бъдеще, в която взаимното уважение, диалогът и сътрудничеството ще доведат до заличаването на зловещия призрак на въоръжените конфликти.

 

 

„В тези дни, когато много хора по света имат нужда от подкрепа, за да открият пътя към мира, годишнината от избухването на Първата световна война ни учи, че войната никога не е подходящо средство за решаване на несправедливостта или за постигането на балансирано решение на социалните и политическите спорове. В крайна сметка всяка война, както отбелязва папа Бенедикт ХV през 1917 г. е „безсмислено клане”. Войната въвежда мирното население в спирала на насилие, която след това не може да бъде контролирана, разрушава това, което поколения наред са изграждали, и открива пътя към несправедливост и дори към още по-тежки конфликти”.

 

 

Папа Франциск подчерта, че ние „не можем да бъдем пасивни” пред „безбройните конфликти и обявени и необявени войни, които днес раздират човешкото семейство и разрушават живота на най-младите и най-възрастните, и тровят дълго изгражданите отношения на взаимно разбирателство между различни етнически групи и религии”. Той отбелязва, че със силата на молитвата „нашите различни религиозни общности са способни, в духа на Асизи, да дадат своя принос към мира... Надявам се, че тези дни на молитва и диалог ще успеят да ни припомнят, че търсенето на мира и разбирателството чрез молитвата може да създаде трайни връзки на единство и да надделее над страстите на войната. Войната никога не е нито необходима, нито неизбежна. Винаги има алтернатива – и това е пътят към мира, срещата и искреното търсене на истината”.

 

 

„Настъпил е моментът, в който водачите на всички религии трябва ефективно да си сътрудничат в задачата за лечение на раните, за разрешаване на конфликтите в търсене на мира. Мирът е сигурен знак за посветеност на Божията кауза”. Папата завършва като насърчава всички присъстващи да се превърнат в „творци на мира” И да превърнат своите общности в „школа за уважение и диалог към представителите на другите етнически или религиозни групи, в общности, в които ние се учим да преодоляваме напреженията, да насърчаваме създаването на равноправни и мирни отношения сред народите и социалните групи, да изграждаме по-добро бъдеще за бъдещите поколения”.

 


 

Източник: Vatican Information Service