Католическа Църква

КАТОЛИЦИ И ПРАВОСЛАВНИ ЩЕ ЗАСЕДАВАТ В АМАН ПО ТЕМАТА „СЪБОРНОСТ И ПЪРВЕНСТВО”

 

Осмата пленарна сесия на Смесената комисия за богословски диалог между Католическата църква и Православната църква ще се състои в Аман, Йордания, от 15 до 23 септември, по покана на православния патриарх на Йерусалим Теофил ІІІ.

 

 

 

Сесията ще бъде председателствана съвместно от кардинал Курт Кох, Президент на Папския съвет за насърчаване на християнското единство и митрополитът на Пергам Йоан Зизиулас от Вселенската патриаршия. Съгласно установената практика, право на участие в срещата имат по двама представители от всяка от четиринадесетте православни църкви, както и редица представители на Католическата църква. Пленарната сесия ще обсъди проектът на документ, озаглавен „Съборност и първенство”, подготвен от Координационния комите към Комисията по време на двете му заседания в Рим през 2011 г. и в Париж през 2012 г.

 

 

 

Изследването на богословската и антропологическата връзка между първенството и съборността в живота на Църквата на локално, регионално и вселенско равнище ще осигури рамка за обсъждане на критичния въпрос за ролята на Римския епископ във Вселенската църква. В Аман членовете на комисията ще разискват до каква степен подготвеният от Координационния комитет документ отразява съществуващото съгласие по този деликатен въпрос или изследването на този въпрос трябва да продължи.

 

 

 

Пленарната сесия ще даде възможност на участниците в нея да вземат участие  в молитвените събрания на местната християнска общност и да изкажат близостта си до пострадалите в резултат от продължаващия в този регион конфликт.

 

 

 

Източник: Vatican Information service