Католическа Църква

ВАТИКАНА ОПОВЕСТИ ДАТИТЕ НА ЧЕСТВАНЕ НА НОВОКАНОНИЗИРАНИТЕ ПАПИ

На 12 септември 2014 г. в-к „Осерваторе романо” публикува декрет, с който се съобщава решението на папа Франциск,  в отговор на „многобройните искания от всички части на света” за датите, на които ще бъдат чествани новоканонизираните светци. Декретът е издаден от Конгрегацията за Божествения култ и дисциплината на тайнствата и в него се съобщава, че  св. Йоан ХХІІІ ще бъде честван на 11 октомври, а св. Йоан Павел ІІ – на 22 октомври. В декрета се допълва, че честването им е препоръчително, а не задължително.

 

 

Двамата светци ще се присъединят към други петнадесет папи – наред със св. Петър, чествани в календара. Само четири от тях са „задължителни” – св. Григорий Велики (честван на 3 септември), св. Корнелий (16 септември) и св. Лъв Велики (10 ноември). Единственият Свети отец от второто хилядолетие, чието честване е задължително, е св. Пий Х (21 август).

 

През 2007 г. бяха въведени нови правила за задължително и препоръчително честване, с оглед на големия брой светци, чествани от Църквата.


 

 

Източник: www.zenit.org