Католическа Църква

ПОСЕЩЕНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК В АЛБАНИЯ

Десетчасово посещение в Тирана. Първото европейско пътуването на папа Франциск извън Рим и Италия и дестинацията е Албания, страната, която е родила Майка Тереза от Калкута и която папата поиска да посети по две причини: заради ужасните страдания и преследвания, претърпени по време на комунистическия режим и заради примера на добри отношения между християни от различни деноминации с мюсюлманите за развитието на страната.

 
 


"Отивам в Албания - обясни самият папа Франциск пред репортери по време на полета обратно от Корея - заради две важни причини. Първо, защото те успяха да направят правителство на националното единство между мюсюлмани, православни и католици, с междурелигиозния съвет, който помага на толкова много и е балансиран. Присъствието на папата е да кажа на всички хора: "Може да работим заедно" И също така, защото, "като мислим за историята на Албания, беше една от комунистическите страни, в която са имали в конституция практически атеизъм. Ходенето на църква е било противоконституционно. Един от министрите ми каза, че са били унищожени 1820 църкви. Унищожени! Православни, католически, а други църкви са били превърнати в кина, театри, танцови зали ... Аз почувствах, че трябва да отида".

 



В Тирана, съобщава Дон Герги Мета, ръководител на пресслужбата за посещението на папата, са били публикувани снимки на четиридесет свещеници убити от комунистическата диктатура. "Албанските католици се надяваме, че ще се ускори процеса на тяхната канонизация, което да бъде знак за бъдещите поколения".

 

 



Еднодневното посещение отвъд Адриатическо море, в земята, която е била част от Илирия приела сред първите евангелизацията, бе повод за папа Франциск да покаже как сътрудничеството между християни и мюсюлмани в съвместното съществуване между различните религии е възможно и допринася за растежа на страната. През 1912 г., по времето на независимостта, министър-председателят е мюсюлманин, заместник-министърът и секретарите са католици и православни. И този капацитет за диалог остава в Албания.

 

През 1993 г., малко след падането на комунизма, Йоан Павел II заяви в Тирана, че "религиозната свобода е преграда срещу всички форми на тоталитаризма" и "отбягва изкушения на нетолерантност и сектантство". В момент, когато най-зловещият фанатизъм и насилието в света, извършено в името на религията се увеличава, папа Франциск призовава: „Не забравяйте, че името на Бога не трябва да се използва, за убийства и дискриминация“.

 


Източник: vaticaninsider.it