Католическа Църква

ЗАКЛЮЧИТЕЛЕН БРИФИНГ ЗА СИНОДА НА ЕПИСКОПИТЕ: ПРОДЛЪЖАВАМЕ СЪВМЕСТНОТО ПЪТУВАНЕ, ПАПАТА НАСТОЯ ДОКУМЕНТЪТ ДА Е ДОСТЪПЕН ЗА ВСИЧКИ

Папа Франциск настоя светът да бъде изцяло запознат с резултатите от Синода за семейството и предупреди водачите на Църквата за опасността от различни изкушения, включително тези на прекомерната твърдост и на прекомерната мекост. Говорейки пред почти 200 прелати, събрани на заключителната сесия за Синода на епископите в събота следобед, Св. отец предупреди Синодалните отци за опасността от „изкушението от враждебната липса на гъвкавост”. Той отправи предупреждение и за опасността от „разрушителната тенденция” да не се превърнат в наивници, „които в името на измамното милосърдие превързват раните, без да са ги обработили и излекували преди това.”

 
 
Заключителните размисли на папата в края на тези две седмици дебати, не само обобщиха синода, но и поставиха основата за работата през втория етап на Синода за семейството, предвиден за следващата година.

 
 
Заключителните решения на Синода бяха представени на брифинга в събота вечерта в Пресцентъра на Св. Престол от отец Федерико Ломради, отец Томас Росика и отец Мануел Дорантес.

 
 
Текстът на заключителния доклад издава известно връщане и търсене на средния път в сравнение с Доклада след дискусията, чийто език е бил „по-открит”. Отец Ломбарди посочи, че по този предварителен текст, оповестен в понеделник, са били получени 470 предложения за промени. Наред със самият текст, Ватикана оповестява и резултатите от гласуването по всеки отделен параграф от текста.

 
 
Подчертано беше, че „това не е финален документ, а основа за размисъл за следващия етап на синода”, чиято цел е да бъде ползван като основа за дискусия от епископските конференции по света в подготовката на следващия етап.

 
 
„Папата пожела текстът да бъде публикувани изцяло, включително и параграфите, които не събраха необходимото мнозинство от 2/3”, отбеляза отец Дорантес. Спирайки се на събитията следобед, той посочи че на заключителната сесия са присъствали 183 Синодални отци, като всеки прелат е „имал текста в себе си е гласувал за всеки текст поотделно”.

 
 
Необходимото мнозинство от две трети е било постигнато по всички, с изключение на три параграфа, което означава, че се запазва досегашната позиция на Църквата по отношение на достъпа до тайнствата за разведените и второбрачните, както и позицията по отношение на хомосексуалността.

 
 
Отец Ломбарди отбеляза, че „текстът представлява пътуване”, като той съдържа много терминология, поради което резултатите от гласуването с „за” или „против” не предават пълната картина.

 
 
Отец Росика отбеляза, че гласуването по тези 63 параграфа е отнело около един час.

 
Словото на папата
 
 
Отец Росика посочи, че след гласуването папата е направил „според мен едно изключително изявление”, завършило с четириминутни аплодисменти в залата. Обобщавайки ключовите елементи от изказването на папата, отец Росика посочи, че папата се е спрял на изкушенията, които възникват при „пътуването на всеки”. „Когато са събрани много хора, винаги има моменти на безнадеждност, както и на изкушение”.

 
 
Той даде примери за изкушенията, върху които е поставил акцент папа Франциск. „Съществува изкушението на враждебната твърдост, което ни кара да се вкопчим в буквата на закона и да не се оставяме на Бог да ни изненада”. Това изкушение, съществува сред „зилотите”, „педантичните”, сред тези, които са наричани традиционалисти, дори и сред тези, които са смятани за интелектуалци”.

 
 
Друго изкушение е това на хората, „които се опитват да виждат всичко в розово”, ако искате сред тези, които приемат, че всичко е прекрасно и не виждат тъмната страна на нещата, които избягват да се отдават на емоциите си, което води до развитието на „измамно чувство за милосърдие, което се опитва да превърже раните от битките без истински да ги лекува”.

 
 
Това изкушение не достига до източника на проблемите на болестта или вредата, добави той, „това е изкушението на наивниците, изпълнени с опасения, на така наречените прогресивни или либерали”.

 
 
Друго изкушение е това да „превръщаме камъка в хляб”, което нарушава човешки способности”. Съществува и изкушението да „превръщаме хляба в камък”, който след това да бъде хвърлен по грешника, „слабия”, „болния”, да го натовари с „непоносимото бреме”, за което говори Лука говори в своето Евангелие.

 
 
В допълнение, Св. Отец се е спрял и на изкушението „да се опитаме да слезем от Кръста, единствено за да зарадваме хората, без да се опитваме да следваме Божията воля.” Както и това да „пренебрегнат съкровищницата на вярата”, да пренебрегнем реалността.
 
 
 
„Това беше невероятна реч, която известен смисъл отговори на всички въпроси, които обсъдихме”, посочи отец Росика. „Според мен речта се прие много добре”, каза отец Росика.и допълни: „Habemus Papem”.

 
 
Наред с предпазването от изкушенията, папата се е спрял и на необходимостта от практикуване на милосърдието и благотворителността. „Струва си да се спрем на всяка отделна дума” от речта на папата, завърши той.

 
 
По отношение на доклада, отец Росика отбеляза, че „в името на пълната прозрачност беше оповестен целия документ. Могат да се видят резултатите от гласуването, направени са били 470 предложения за промени, а сега този документ ще бъде на разположение на епископските конференции като работен документ с оглед втория етап от синода, който ще се проведе през следващата година.”

 
 
В отговор на въпрос, отец Росика посочи, че „колегията реши, че три от параграфите не са получили необходимото мнозинство от 2/3”.

 
 
„Не забравяйте, че това не е учителен или дисциплинарен документ”, каза той. „Папата настоя документът да бъде достъпен за всички, за да покаже изминатия път и да бъде ползван като основа за дискусията през следващата година”.
 
 
„В името на пълната прозрачност, предоставяме на вашето внимание пълния документ за да покажем, че има още дълъг път, който да бъде изминат, но че продължаваме съвместно това пътуване.” „Всички въпроси бяха обсъдени в братски и открит дух,”, заключи той.


 
 
Източник: www.zenit.org

Снимка: CTV