Католическа Църква

ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИТЕ МЪЧЕНИЦИ В БЕЛЕНЕ. КАТОЛИЦИ, ПРАВОСЛАВНИ И ПРОТЕСТАНТИ ЩЕ ПОЧЕТАТ ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИЗМА

На 15 ноември, събота, в светилището “Бл. Евгений Босилков” в Белене ще се проведе празник на българите мъченици под надслова „Блажени плачещите, защото те ще се утешат”. Католици, православни и протестанти, заедно с президента Росен Плевнелиев ще почетат паметта на хилядите християни, жертви на комунизма. Събитието е част от националните чествания на 25 годишнина от падането на Берлинската стена.

 

 

Екуменизъм на мъчениците.

 

Сред участниците на кръглата маса „Свидетели на вярата през комунистическия режим”, която ще се проведе в салона на Администрацията на затвора в Белене, са: Великотърновският митрополит Григорий, монс. Христо Пройков, председател на Католическата епископска конференция, пастор Бедрос Алтунян от Евангелския епископален методистки съюз и отец Паоло Кортези, ректор на светилището „Бл. Евгений Босилков”. Приветствени слова ще произнесат Никополският епископ - монс. Петко Христов и кметът на Белене – Момчил Спасов. „Събрани заедно, в непосредствена близост до моста, водещ до остров Персин, превърнал се в своеобразна българска Голгота, ръководителите на християнските църкви ще си спомнят за свидетелството на пострадалите заради вярата си.” – съобщи отец Паоло Кортези.

 

 

Тържествена литургия.

 

Празникът ще започне в 10.30 ч. с тържествена света литургия, посветена на блажените мъченици: епископ Евгений Босилков и тримата отци успенци Камен Вичев, Павел Джиджов и Йозафат Шишков, осъдени на смърт и разстреляни от комунистическата власт, заради тяхната вярност към Бога, Църквата и Папата. В богослужението ще участват многобройни свещеници и миряни от Католическата църква от цяла България.

 

 

 

Паметник на Йоан-Павел II

 

В 12 часа апостолическия нунций монс. Анселмо Гуидо Пекорари ще открие паметник на Св. Папа Йоан-Павел II. Според ректора на светилището в Белене „този Папа обяви за блажени нашите мъченици и затова жителите на Белене са му особено благодарни, както и за огромния му принос за падането на Берлинската стена”.
Посетителите ще могат да разгледат и изложбата „България 1944-1989. Забранената истина”. „По този начин искаме да покажем желанието си да знаем истината, да не забравяме миналото и да възпитаваме бъдещите поколения в уважение на човешките свободи и достойнство” – заяви отец Паоло Кортези.

 

 

Автор: Ива Михайлова