Католическа Църква

ПОСЕЩЕНИЕ НА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г–ЖА МАРГАРИТА ПОПОВА В РИМ

ПОД НЕЙНИЯ ПАТРОНАЖ СЕ СЪСТОЯ КОНФЕРЕНЦИЯ, ПОСВЕТЕНА НА БЪЛГАРСКИТЕ КАТОЛИЦИ. ВИЗЕПРЕЗИДЕНТЪТ СЕ СРЕЩНА И С ВЕЛИКИЯ МАГИСТЪР ФРА МАТЮ ФЕСТИНГ ПО ПОВОД ХХ-ТА ГОДИШНИНА ОТ УСТАНОВЯВАНЕ НА ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И СУВЕРЕННИЯ МАЛТИЙСКИ ОРДЕН. ПРЕДИ ОТПЪТУВАНЕТО СИ ОТ РИМ СЕ СРЕЩНА С ПАПА ФРАНЦИСК ПО ВРЕМЕ НА ГЕНЕРАЛНАТА АУДИЕНЦИЯ НА ПЛОЩАД СВ. ПЕТЪР

 

На 10 ноември, конференция на тема „Българските католици - вековен културно-исторически мост в Европа“ се състоя в Българския културен институт в Рим. Вицепрезидентът Маргарита Попова откри форума организиран от посолството на България при Светия престол и Суверенния Малтийски орден.
 
 

 

Конференцията се провежда по повод 340 години от смъртта на българските католици Петър Парчевич, Петър Богдан и Филип Станиславов и във връзка с 20-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Суверенния Малтийски орден.
 
 

 

„Българското културно - историческо развитие е тясно свързано с Италия, с Рим и със Светия престол още от времето на покръстването на България“, каза в словото си пред участниците в конференцията г-жа Маргарита Попова. Друга важна следа, изтъкна вицепрезидентът, оставят Кирил и Методий и техните ученици, чието дело изиграва решителна роля за изграждането на българската култура и за укрепването на българската държава, като получават благословия и подкрепа за своята мисия от Римския папа.
 
 

 

„Делото на светите солунски братя е могъщ пример за обединяване на източното и западното християнство около общи и основополагащи духовни ценности“, каза още Маргарита Попова. Тя подчерта също, че българските католици са на особена почит в страната ни. Вицепрезидентът отбеляза значимата роля на католическите архиепископи, епископи и духовни водачи на българските католически общности, подготвили първото голямо българско въстание в Чипровци през 17-и век.
 
 

 

Отец Бернард Ардура, председател на Папския комитет по исторически науки, се присъедини към позицията на българския вицепрезидент, че е нужно да се отделя голямо внимание на историческите изследвания и познания. „Те са необходими, защото ако не съхраним паметта си, няма да имаме бъдеще“, допълни той.
 
 

 

В конференцията с доклади участваха проф. Красимир Станчев от римския университет Сапиенца, посланикът на Малтийския орден в България Н. Пр. Камило Дзуколи, учените от Българската академия на науките проф. Илия Тодев, проф. Румяна Дамянова и д-р Кирил Карталов, както и първия съветник на посолството на Малтийския орден в София Богдан Паташев. Сред гостите на конференцията бяха представители на дипломатически мисии и представители на българската общност в Рим.

 

 

---

 

 

На 11 ноември вицепрезидентът Маргарита Попова се срещна с принцът и Велик магистър на Суверенния Малтийски орден фра Матю Фестинг по повод и отбелязването на ХХ-та годишнина от установяване на дипломатически отношения между Република България и Суверенния военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Йерусалим Родос и Малта.  В деня на срещата им в София бе валидирана пощенска марка отбелязваща същата годишнина. Принцът и Велик Магистър на Ордена удостои вицепрезидента Попова с Големия кръст на Малтийския орден за заслуги. „През време на Вашата кариера в най-висшите български институции Вие винаги сте била съпричастна към хуманитарните дейности, извършвани от посолството на Суверенния орден на Малта в София. Вашата морална подкрепа с конкретни действия по повод на социални проблеми винаги са били окуражаващи“, каза при връчването на отличието Матю Фестинг.
 

 

На проведената по-рано среща с Матю Фестинг вицепрезидентът отбеляза големите заслуги и проектите, които развива Малтийският орден в защита на вярата и на човешките права. „България високо цени дейността на Ордена, който играе видима роля в съвременните международни отношения, осъществява благотворителна дейност за изпадналите в беда, независимо от тяхното вероизповедание, като получава широко признание в страни от цял свят“, подчерта Маргарита Попова. Тя припомни, че през последните години Малтийският орден е дарил ценна медицинска апаратура, консумативи и медикаменти на болници в редица български градове.
 

 

От своя страна Великият магистър изрази удовлетворение от високата оценка за съвместните инициативи на българските институции и Малтийския орден и изрази желание  и готовност за разрастване на хуманитарните проекти на Дрдена в България.
Маргарита Попова и Матю Фестинг обсъдиха и редица аспекти на проблема с бежанските потоци в глобален мащаб и в частност предизвикателствата пред българската страна и мерките, които институциите реализират във връзка с нарасналия в последните години брой на хората, търсещи  закрила в България. „Страната ни трябва да посрещне адекватно хората, търсещи закрила, а също да гарантира, че нелегалната имиграция  ще бъде ефективно спирана“, подчерта Маргарита Попова.
 

 

---
 

 

На 12 ноември, преди отпътуването си от Рим, Вицепрезидентът се срещна и разговаря с папа Франциск след Генералната аудиенция на площад св. Петър.
 

 

Източници: Radio Vaticana; president.bg; orderofmalta.int;