Католическа Църква

ОБЩА АУДИЕНЦИЯ: ИСУС ИЗБРА ДА ДОЙДЕ В СВЕТА КАТО ЧАСТ ОТ СЕМЕЙСТВОТО

Семейството е „големият дар, даден от Господ на света от самото начало, когато той натоварва Адам и Ева с мисията да се множат и да напълнят земята; дар, който Исус потвърждава и запечатва със Своето Евангелие“, каза Св. Отец по време на общата аудиенция на 17 декември 2014 г. на първото от новия цикъл вероучения, посветен на семейството, който ще продължи през следващата година.
 

 

Близостта на Рождество осветява тайната на въплъщението на Божия син, което открива нова глава в универсалната история на човека. „Това ново начало се случва в семейството, в Назарет. Той би могъл да дойде зрелищно, като войн, като император…. Не – той дойде като син на семейството, в семейството“, подчерта папата.
 

 

Бог избра да бъде роден в „семейството на човек, сътворено от Него. Той създава това семейство в едно далечно село в краищата на Римската империя. Не в Рим, столицата на империята, не в някой голям глад, а в почти невидимата и малко известна периферия. Това дори е отбелязано в Евангелието, сякаш за да опровергае фразата: „От Назарет може ли да излезе нещо добро?“. Сигурно има много места на света, където и ние говорим по същия начин, когато чуем името на някои периферни селища около големите градове. Но ето че точно тук, в покрайнините на великата империя, е поставено началото на най-пресветата история на Исус сред човечеството“.
„Исус избра да остане да живее в периферията в продължение на тридесет години, по време на които няма сведения за чудеса на изцеление, на проповед, на тълпи, които да се стичат към Него. В Назарет, всичко изглежда, че се случва „нормално“, според навиците на благочестивите и трудолюбиви семейства на израилтяните… Евангелията, в своята трезвост, не говорят нищо за юношеството на Исус, а остават тази задача на вдъхновеното въображение. Пътят на въображението е последван от изкуството, литературата, музиката. Със сигурност не е трудно да си представим колко много майки могат да се поучат от настойчивата грижа на Мария за Нейния Син! Колко много бащи могат да последват примера на Йосиф, праведния мъж, посветил живота си на подкрепата и защитата на неговата съпруга и дете – на своето семейство – в трудни времена. Без да споменавам колко много младежите могат да бъдат насърчени от юношата Исус в разбирането на необходимостта и красотата за развитието на тяхното най-дълбоко призвание и следването на големите си мечти“ – добави папата.
 

 

„Всяко християнското семейство – подобно на Мария и Йосиф – трябва да приветства Исус, да Го слуша, да говори с Него, да Го пази и защитава, да израства с Него, и така да направят света по-добър. Нека сторим място в сърцата и дните си за Господа. Това правят Мария и Йосиф, и то не е толкова просто – защото им се налага да преодолеят много трудности! Това семейство не е било нито фалшиво, нито нереално. Семейството от Назарет ни призовава да преоткрием призванието и мисията на семейството, на всяко семейство. Това, което се случва през тези тридесет години в Назарет може да ни се случи и на нас – да обичаме, да не мразим, да си помагаме във взаимност, вместо да бъдем безразлични и враждебни. Неслучайно Наразет означава „тази, която пази“, като Мария, която, както ни казва Евангелието „спазваше всички тия думи, като ги слагаше в сърцето си“. От този момент нататък, във всяко семейство, което пази тази тайна, дори и то да се намира в краищата на света, действа тайната на Божия син. А Той идва да спаси света.“
 


 

Източник: Vatican Information Service
Снимка: news.va