Католическа Църква

ПАПА ФРАНЦИСК ОСЪДИ „УЖАСНОТО“ ТЕРОРИСТИЧНО НАПАДЕНИЕ В ПАРИЖ

Папа Франциск осъди остро терористичното нападение в Париж от 7 януари 2015 г. срещу редакцията на френския вестник „Шарли Ебдо“ в изявление, публикувано от Прес офиса на Ватикана. Изявление, осъждащо терористичното нападение, направи и Епископската конференция на Франция.

В изявлението на папа Франциск се казва:

„Светият отец осъжда най-остро ужасното нападение в Париж, взело голям брой жертви, което хвърли в ужас цялото френско общество и от което пострадаха всички хора, които обичат мира, далеч извън границите на Франция.

Папа Франциск се присъединява в молитвите си към страданията на ранените и на семействата на загиналите и призовава всички с всички възможни средства да се противопоставят на омразата и на всяка форма на насилие - физическо и морално – което застрашава човешкия живот, нарушава достойнството на хората, радикално подкопава основополагащото благо на мирното съществуване на хора и народи, без разлика на тяхната националност, религия и култура.

Никакви мотиви не могат да оправдаят подобно отвратително насилие, тъй като животът и достойнството на всички трябва да бъде защитавано и пазено, всяко подбуждане към насилие трябва да бъде отхвърлено, а взаимното уважение – да бъде култивирано.

Папата изказва своята близост, духовната солидарност и подкрепа за всички, които според своите отговорности продължават упорито да работят за мира, справедливостта и законността и които се опитват да излекуват дълбоките причини за омразата в този болезнен и трагичен момент на насилие за Франция и целия свят“.


Френските епископи изразяват „скръб и ужас“

В своето изявление епископите на Франция изразяват своята „дълбока скръб и ужас“ от терористичното нападение.

„Църквата на Франция се обръща в молитвите си на първо място към семействата на близките на жертвите, изправени пред ужаса и непонятността на това нападение“, се казва в тяхното изявление. „Такъв терор е отвратителен. Нищо не може да оправдае подобно насилие. Още повече, че то е насочено към свободата на изразяване, която е същностен елемент на нашето общество.“

Епископите призовават за „удвояване на усилията“ за постигане на мир и братство особено „в такъв миг, когато можем да бъдем завладени от гняв“.
 

 
Източник: www.zenit.org