Католическа Църква

ИЗВЪНРЕДНА КОНСИСТОРИЯТА НА КОЛЕГИЯТА НА КАРДИНАЛИТЕ

На 12 февруари 2015 г. сутринта във Ватикана беше открита Извънредната консистория на Колегията на кардиналите, в която участие освен Светият отец взеха 165 кардинали. 25 от кардиналите не успяха да пристигнат поради заболяване или други сериозни проблеми.

 
Консисторията беше открита с кратко приветствие от доайена на Колегията кардинал Анджело Содано, последвано от кратко встъпително обръщение на папа Франциск. Папата благодари на Съвета на деветте кардинали, който проведе своето заседание преди Консисторията и по-конкретно на координатора на Съвета кардинал Оскар Андрес Родригес Марадиага, който представи резултатите от работата на Съвета по подготовката на проект за нова Апостолическа конституция за реформа на Римската Курия. Папата обърна внимание, че този проект е изготвен „въз основа на много предложения, включително от ръководителите на дикастериите, както и от експерти по този въпрос“.

 
Папата допълни, че „целта е постигането на по-голяма хармония в дейността на отделните дикастерии и служби, както и установяването на по-ефективно сътрудничество, основано на пълна прозрачност, върху които се гради същинската синодалност и колегиалност.“ Той също така добави, че „реформата не е самоцел, а средство за възвестяване на силно християнско свидетелство; за по-ефективна евангелизацията; за насърчаване на плодотворен икуменически дух; както и на конструктивния диалог с всички“.

 
„Реформата, препоръчана от мнозинството от кардиналите на общите срещи преди Конклава, следва да работи за укрепването на идентичността на Римската курия, в нейните усилия да подпомага наследника на св. Петър в упражняването на неговото върховно пастирско служение за доброто на Вселенската Църква и на поместните църкви, за укрепването на единството на вярата и на общността на Божия народ, както и за наръчване на мисията на Църквата по света“.

 
„Разбира се, постигането на тази цел не е лесна задача, тя изисква време, решителност и преди всичко, сътрудничество от страна на всички. За да постигнем това ние трябва да се доверим на Светия Дух, Който е истинският водач на Църквата“, отбеляза той в заключение „Началото на нашата среща е белязано от този дух на сътрудничество, а нейната плодотворност зависи от приноса, който всеки един от вас ще може да даде във вярност с Учението на Църквата и със съзнанието, че всичко това допринася за върховния закон, т. е. за „Salus animarum“ (спасението на душите).




Въпросът за реформата на Курията е в центъра на дискусиите на извънредната консистория

На прес-конференция след сутрешната сесия на Извънредната консисторията, кардинал Оскар Андрес Родригес Марадиага представи резултатите от заседанието на Съвета на кардиналите (т. нар „С-9), което завърши следобед на предния ден. Заседанието се е занимало предимно, но не единствено, с въпросите за реформата на Курията. Другите обсъдени теми са били въпросите за правилата на Синода, дейността на Комисията за защита на непълнолетни, както и въпроси, свързани с икономическите субекти на Светия престол (COSEA и IOR).

Епископ Марсело Семераро, секретар на Съвета, представени основните насоки в реформата на Римската курия, които са били обсъдени на срещата с ръководителите на дикастериите, проведена през ноември 2014 г. Въпросите, върху които предстои да се концентрират обсъжданията, са функциите на Римската курия; нейните отношения с другите институции, като Епископските конференции; критериите за рационализиране и опростяване на работата, които трябва да бъдат одобрени; Държавният секретариат, координацията между дикастериите в Курията; отношенията между посветените и миряните и процедурите, които трябва да бъдат водещи при изготвянето на новата Конституция.

Беше посочена възможността за учредяването на две нови конгрегации. Първата се очаква да обедини всички структури, чиято дейност е посветена на миряните, семейството и живота. Втората ще са занимава с въпроси, които се отнасят за милосърдието, справедливостта и мира. Ще бъде обсъдено сътрудничеството с Папските съвети и академии, посветени на изследването на тези въпроси.

В сутрешната сесия на 12 февруари изказвания са направили дванадесет кардинали, предимно такива, които познават задълбочено начина на функциониране на Курията. Изказано е било мнението, че реформата има две страни - теологическа и юридическа, и че тя има отношение към църковното право, църковната юрисдикция, както и отношенията с епископата. Обсъдени са били и въпросите на синодалността и колегиалността.



Източник: Vatican Information Service.