Католическа Църква

ЗАКРИВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СРЕЩА НА МЛАДИТЕ КАТОЛИЦИ В БЪЛГАРИЯ

С тържествено неделно богослужение, на 5 юли, беше закрита третата Национална Младежка среща в България. В съкатедралния храм на Католическата екзархия служиха Апостолическият нунций , Н. Впр. монс. Анселмо Гуидо Пекорари  в съслужение с Апостолическият екзарх Н. Впр. монс Христо Пройков и десетки свещеници от цялата страна, в присъствието на множество монаси и монахини, доброволци, аниматори и младежите участници в срещата.


 

Накрая на тържествената заключителна литургия представителят на Светия престол отправи поздрав  към младежите, които отговориха със свое послание до Светия Отец папа Франциск, а отец Венцислав Николов от Плевен отправи заключителни пожелания и благодарност към всички като отговорен за Националите младежки срещи. Публикуваме пълния текст на трите послания.



Н. ВПР. МОНС. АНСЕЛМО ГУИДО ПЕКОРАРИ, АПОСТОЛИЧЕСКИ НУНЦИЙ

Ваше Високопреосвещенство, скъпи млади католици в България, свещеници, монаси, монахини и миряни събрани тук, за мен е благодат да ви срещна, след една година от когато бях с вас в Раковски,  веднага след моето пристигане в България, за да изпълня моята мисия на Апостолически нунций в тази страна. Аз, като Апостолически нунций, съм „Представител на Светия отец Франциск“ пред Католическата църква в България, пред Държавата и  пред българския народ.

Заедно с младежите от целя свят, вие вървите по един много важен път, който започна на Световна младежка среща в Рио де Жанейро. Сега крачите към предстоящата Световна младежка среща, която Светият отец обяви в Краков. Като млади католици в България, вие сте една малка, но жизнена църковна общност, добре интегрирана в българското общество; но вие не сте затворени в тесните граници на тази Страна, вие сте отворени към целия свят и имате всеобщ мироглед, както е характерно за Католическата църква.

Темата на тези три дни в София е „Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога“. Едно много хубаво Исусово изречение, произнесено преди 2000 години, но валидно и за нас днес. То означава, че чистите по сърце трябва да бъдат „Блажени“, т.е. щастливи, радостни, защото ще влезнат в Царството Божие, те са предназначени да видят Бог, да Го срещнат. Ние трябва да сме „Блажени“, радостни. И ние трябва да благодарим на Исус, защото ни покани да влезнем в Неговото царство; Той ни даде този дар; даде ни радостта, даде ни  да срещнем Бога и да Го опознаем. Ние не сме атеисти. Вярващи сме. Ние сме „Блажени“.

Ние, младежите, сме чисти по сърце, ако сме способни да отворим нашето сърце за Бог, нашия Отец и Създател, както и за братята, особено за най-нуждаещите се. Ние сме „чисти по сърце“, ако умеем да осъществим думите на Исус към онзи човек, който го попитал по какъв начин да живее тук на земята и да си спечели вечния живот на Небето. Исус му отговорил: „Обичай Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и обичай ближния като себе си“. Това е сърцевината на Евангелието и на Божия закон. И на вас, скъпи Младежи, Исус казва да обичате Бог, нашия Отец, и да обичате ближния. Той ни казва да правим на другите това, което бихме искали другите да правят на нас.

Скъпи Младежи, нека вашият живот да бъде според Евангелието, нека срещнете Исус, Който ви кани да обичате Бог и ближния, особено най-нуждаещите се от материална или духовна помощ. Бъдете истински свидетели на Исус пред Българското общество, с примера на живота ви. Исус иска от вас да бъдете като мая в Българското общество, за да го ориентирате към Бог и да го подтиквате към доброто, чрез вашата вяра и любов.

Скъпи младежи, вашата принадлежност към Католическата църква е дар, който получихте. Кажете „благодаря“ на Исус, Който ви даде този дар. Действайте заедно с Исус, за да запазите единна Католическата църква в България. Бъдете единни с Католическата църква, разпространена по целия свят, която има като основна точка за ориентир Римския епископ, т.е. Папата, който е център за общение между Църквите. Да се помолим за католиците в България, за католиците по целия свят, за Св. Отец Франциск, който пожела да ви изпрати едно послание. Молете се и за мене, който представлявам Папата в тази скъпа страна – България.



ПОСЛАНИЕ НА МАЛДЕЖИТЕ:

Многообични Свети Отче,

позволете ни чрез представителя Ви в България, Негово Високопреосвещенство архиепископ Анселмо Гуидо Пекорари, от името на цялата младежка християнска общност и организаторите на третата Национална младежка християнска среща да благодарим за молитвената Ви подкрепа и пастиркси благослов, засвидетелствани ни чрез получената Телеграма в началото на тазгодишната среща.

Желаем да Ви уверим, че запомнихме направените пред нас свидетелства и напреднахме във вярата чрез добре поднесените беседи.

Молехме се усърдно в богослуженията заедно с Епископите ни.

Участвахме с отворени сърца в различните набожности.

Задълбочихме съществуващите вече приятелства и успяхме да създадем нови!

Относно забавленията  - бяхме яки във вярата!

С тази среща направихме поредна стъпка и отворихме сърцата си, за да видим Бог!

Благодарим Ви!



ОТЕЦ ВЕНЦИСАЛВ НИКОЛОВ ОТ ПЛЕВЕН:

Ваши Високопреосвещенства, свещеници и всички останали, накратко бих искал да благодаря!

Първо, вижда се колко сме уморени, което означава, че тези дни не сме си губили времето. Означава, че нашата младеж иска да бъде в Църквата. Надявам се плодовете на тази среща, както и на всички младежки срещи да се видят в близкото бъдеще, което очакваме да бъде красиво за България.

Искам преди всичко да благодаря от свое име, от името на всички вас, на Бог за това, че Той ни събра. Той е моторът който движи всяка една среща от този характер.

Монс. Анслемо Гуидо, благодарим за Вашето присъствие между нас. Казват, че всеки пастир трябва да има торба и затова сме приготвили един скромен подарък за Вас, една от торбичките с материалите и молитвеника, която всеки един участник получи преди срещата.

Благодарим на монс. Христо Пройков, който през тези дни също, със своето присъствие, молитва и свидетелство показа как пастирът води своето стадо по пътя на вярата, надеждата и любовта.

Трябва сега да кажа едно огромно благодаря на нашите домакини, в лицето на сестра Максимилияна.

Благодаря на всички свещеници, сестри, богопосветени, на всички конгрегации и движения, на движението на Фоколарите,  на молитвените групи - по особен начин на групата Анима, на молитвената група при сестрите, на всички благодетели, които се молиха за нас или ни подкрепяха материално – по особен начин на фондация Комунитас, на община Овча купел, на община Раковски,  минерална вода Девин, фирма Пен д‘ор, на фирма Деликатес 2 от село Житница, на читалище Белозем, на служителите от МВР, които се грижиха за нашата безопасност, на войниците от Българската армия за платките, на медицинските екипи от дневния център Йоан Павел Втори и от Каритас, на центъра за самотни майки Рождество Христово, на енория Успение Богородично тук в София, на студио спектър от гр. Раковски, на всички, които се грижиха за цветята, на всички благодетели в сянка, които не се явиха, но всички ние ги познаваме и знаем кои са, на всички, които споделиха свидетелства и от сърце представиха своята вяра, на всички, които застанаха на сцената, също и на доброволците, на аниматорите и на всеки един от вас, младежи и участници в тази среща.

Искам от името на младежите да благодаря за Кръста, който получихме като подарък за Националните срещи от Католическата екзархия.

Благодарим за новата икона от Полша, копие на стогодишната икона от светилището в Малко Търново и копие на Черната Мадона от светилището Ченстохова край Краков, която ще придружава нашите срещи и ще пътува през годината из нашите енории.

Накрая бих желал да уверя представителя на Светия престол, че работим усърдно за Световната младежка среща догодина в Краков, така че България да има едно солидно присъствие. В духа на Световните младежки срещи ще направим една междинна среща, тази година през октомври в с. Житница, да се помолим и подготвим за срещата Краков догодина.