Католическа Църква

РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК

Скъпи братя и сестри, Честито Рождество!
Христос се роди за нас, да се възрадваме в деня на нашето спасение!

    Да отворим сърцата си, за да приемем благодатта на този ден, която е Самият Той. Исус е светлия „ден“ изгрял на хоризонта на човечеството. Ден на милосърдие, в който Бог Отец е открил на човечеството Своята велика милост.  Ден на светлина, която разпръсква мрака на страха и на отчаянието. Ден на мир, в който можем да се срещнем, да водим диалог, да се помирим. Ден на радост: на „голяма радост“ за малките и смирените, и за всички човеци (срв. Лука 2, 10).
 


    В този ден, от Дева Мария се роди Исус, Спасителят. Пещерата ни показва „белега-знака“, който Бог ни е оставил: „Младенец повит, лежащ в ясли“ (Лука 2,12). Като овчарите във Витлеем и ние отиваме да видим оставения знак, онова събитие което  всяка година се подновява в Църквата. Рождество е събитие, което се подновява във всяко семейство, във всяка енория, във всяка общност, приемаща Божията любов въплътена в Исус Христос. Както Мария, така и Църквата показва на всички „знака“ от Бога – Младенецът, който тя е носила в утробата си и е дала на света, но Който е Син на Всевишния, защото е „от Светия Дух“ (Мат. 1, 20) . Затова Той е Спасителят, защото е Агнецът Божи, който поема върху Себе Си  греха на света (срв. Иоан 1, 29). Заедно с овчарите да се поклоним пред Агнеца, да обожаваме Божията благост станала плът и да оставим сълзите на покаянието да напълнят очите и да умият сърцето ни.

    Само Той може да ни спаси. Само Божието Милосърдие може да освободи човечеството от множеството видове злини, които понякога са чудовищни и които егоизмът поражда. Благодатта божия може да обърне сърцата и да разкрие решенията на ситуации по човешки нерешими.
 


     Където се ражда Бог, се ражда и надеждата. Където се ражда Бог, се ражда и мирът. А където се ражда мирът, няма повече място за омразата и войната. Въпреки това, точно там където сред света е дошъл въплътеният Син Божи, продължават напрежението и насилията, а мирът остава подаръка, който да бъде поискан и изграден. Нека израелци и палестинци подновят директния диалог и достигнат договореност, която да позволи на двата народа да съжителстват в хармония, преодолявайки конфликта който дълго ги държи едни срещу други, с тежки последици за целия регион.

    Просим от Господ достигнатото споразумение сред общността на Обединените нации да успее много скоро да потуши грохота на оръжията в Сирия и да преодолее изключително тежката хуманитарна ситуация сред изнуреното население. Също толкова спешно е, споразумението за Либия да намери подкрепата на всички, за да бъдат преодолени тежките разделения и насилия, които разделят страната. Вниманието на  Международната общност да бъде единодушно насочено към прекратяване на зверствата, които в страни като Ирак, Йемен и в района на Африка откъм Южна Сахара, продължават да жънат много жертви, да причиняват огромни страдания без да жалят дори историческото и културно наследство на цели народи. Мисля още за пострадалите от бруталните терористични атаки, по-особено от последните безчинства под небосклона на Египет, Бейрут, Париж, Бамако и Тунис.

    На нашите братя, преследвани по толкова много краища на света заради вярата, малкият Исус да даде утеха и сила.

    Мир и разбирателство просим за скъпите народи на Демократична Република Конго, Бурунди и Южен Судан, чрез диалог да се затвърди общото усилие за изграждане на цивилизовани общества вдъхновени от искрен дух на помирение и взаимно разбирателство.

    Рождество да донесе истински мир и на Украйна, да даде подкрепа на пострадалите от последствията на конфликта и да окрили желанието да бъдат доведени докрай поетите ангажименти за възстановяване на разбирателството в цялата страна.
   

    Радостта  на този ден да озари усилията на колумбийския народ и вдъхновен от надеждата да продължи с ангажираност да преследва желания мир.

 

 

      Където се ражда Бог, се ражда надеждата. А където се ражда надеждата, човеците преоткриват достойнството. При все това, дори и днес множества мъже и жени са лишени от човешкото си достойнство и като детенцето Исус страдат от студа, от бедността, от човешкото отчуждение. Нека днес, нашата близост достигне най-беззащитните, най-вече децата войници, насилваните жени, жертвите на трафика на хора и на наркотрафикантите.

    Да не липсва нашата подкрепа за бягащите от мизерията или от войната, твърде често пътуващи в нечовешки условия и не рядко с опасност за живота. Да бъдат възмездени с обилни благословии всички, лица и държави, които се стараят с великодушие да подпомагат и приемат многото мигриращи и бежанци, помагайки им да построят достойно своето бъдеще, на своите близки и да се интегрират в обществата, които ги приемат.

    В този ден на празник, Господ да даде повторна надежда на останалите без работа и да  подкрепи усилието на поелите публична отговорност в политическата и икономическата област, за да бъдат усърдни в търсенето на общото благо и в опазването на  достойнството на всеки човешки живот.
 

 

    Където се ражда Бог, цъфти милосърдието. То е най-ценния дар, който Бог ни дава, особено в тази юбилейна година, в която сме призовани да открием нежността на нашия небесен Отец към всеки един от нас.
 

     Господ да позволи особено на затворниците  да изпитат Неговата милосърдна любов, която лекува раните и побеждава злото.
    

      Така днес заедно се радваме на деня на нашето спасение. Съзерцавайки яслите, да спрем погледа си върху разтворените обятия на Исус разкриващи милосърдната прегръдка на Бог, докато слушаме плача на Младенеца, да чуем шепота: „Заради моите братя и моите ближни казвам: мир на тебе!“ (Псалм 121, 8).


--- --- ---
 

 

Поздрав след благослова Урби ет Орби:

На вас драги братя и сестри, дошли тук на този площад от всички кътчета на земята, както и вие от различни страни които сте свързани чрез радиото, телевизията и други средства за общуване отправям най-сърдечен поздрав.
 

Рождество Христово е в Светата година на Милосърдието, затова пожелавам на всички да съумеете да приемете допуснете, всеки в своя живот, Божието милосърдие, което Исус Христос ни е дарил, за да бъдем милосърдни с нашите братя. Така ще построим мира!
    

 

Честито Рождество!