Католическа Църква

ПОСЛЕДЕН ДЕН ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПАПА ФРАНЦИСК В МЕКСИКО

Последният ден от шестдневното посещение на папа Франциск в Мексико на 17 февруари 2016 г. започна сутринта със среща със затворници, след това продължи със среща с представители на бизнеса и работници. Вечерта той отслужи последната си Меса, а преди това посети кръста на мигрантите, надвесен над Рио Гранде, и благослови събраните там хора.
 

 

Среща с представителите на бизнеса
 

На срещата с представителите на бизнеса Светият отец призова предприемачите да инвестират в хората и да създават възможности и ги предупреди, че бедността е стимул за много младежи да станат част от мрежите за търговията с наркотици. „Помислете какво Мексико искате да оставите на своите деца”, призова ги папата.
 

„Когато се сблъскате с принципите на социалната доктрина на Църквата, тя предизвиква много възражения. „Това учение иска от нас да бъдем благотворителни организации или да превърнем нашите предприятията във филантропски институции”, призна Светия отец, че мислят много от представители на бизнеса.
 

Но той поясни: „Единственият стремеж на социалното учение на Църквата е да опазва целостта на хората и на социалните структури. Винаги, когато по някаква причина, тази цялост е застрашена или сведена до потребителска стока, социалното учение на Църквата ще бъде пророческият глас, който няма да позволява да се изгубим в съблазнителния океан на амбицията. Всеки път, когато е нарушена целостта на даден човек, обществото, в известен смисъл, започва да запада. Това учение  не е срещу никого, то е в полза на всички. Всеки сектор е задължен да се грижи за доброто на всички, защото всички сме в една лодка”
 

Папата похвали изказването на един работник, който каза, че всеки път когато отива на преговори, е наясно, че ще загуби нещо. Трябва да загубя нещо, за да може всички да спечелят, обясни той.
„Знам, че повдигнатите въпроси не са лесни”, каза папата. „но е по-лошо бъдещето да бъде оставено в ръцете на корупцията, насилието и липсата на справедливост. [...] Печалбата и капитала не стоят над човешката личност; те трябва да бъдат в служба на общото благо. Когато общото благо се ползва само в служба на  печалбата и капитала, единственото нещо, което израства, е известно като  изключване.“

 

 

Заключителна меса на папа Франциск в Мексико
 

Папа Франциск завърши посещението си в Мексико като отслужи меса Сиудад Хуарес. Като се позова на четенето в литургията, Светият отец посочи, че Йона е помогнал на жителите на Ниневия да осъзнаят своите престъпления и да се покаят.
 

Те станали хора „способни да плачат”, каза папата. „Да плачат заради несправедливостта, заради развалата, заради потисничество. Това са сълзи, които предизвикват промяна, които смекчават сърцето; това са сълзи, които пречистват нашия поглед и ни позволяват да видим греха, в който често се оказваме потопени.”
 

Папата говори и за глобалното явлението на миграция, което описа като „хуманитарна криза.”
„Тази криза, измервана често в  цифри и статистика, бихме искали да измерим с имена,  истории и семейства“, каза той.
 

Папата призова вярващите да „се помолят на Бог да дари дарбата на обръщането, дара на сълзите, да се помолим да ни дари открити сърца като ниневийците, отворени за призива, който идва от страдащите лица безброй мъже и жени. Стига смърт! Стига експлоатация! Все още има време за промяна, все още има изход и възможност да измолим Божията милост”.
 

 

Заключителни думи на папа Франциск преди отпътуването му от Мексико: „В този народ има много светлини, които носят надежда“
 

Преди да отлети от летището в Сиудад Хуарез папа Фраснциск благодари на Бога за своето посещение в тази страна, „която винаги изненадва, защото Мексико е изненада!”
 

Папата благодари на всички, направили възможно неговото поклонение, включително на държавните и местни власти, както и на „всички анонимни помощници, които тихо отдадоха толкова много сили, за да превърнат тези дни в голям семеен празник”.
 

„Почувствах се добре дошъл и приветстван от любовта, тържеството, надеждата на великото семейство на Мексико: благодаря ви, че отворихте вратите на своя живот пред мен, вратите на своята нация”, добави той, след което цитира стихотворение на мексиканския поет Октавио Пас и продължи:
„Този, който бележи нашия път е тайнственият, но реално присъстващ Бог в плът във всички хора, особено в най-бедните и нуждаещи се мексиканци“, коментира папата. „Нощта може да изглежда дълга и мрачна, но през тези дни имах възможността да видя, че в тези хора има много светлини, които носят надежда; видях в много от техните свидетелства, в техните лица, присъствието на Бог, Който продължава да ходи по тази земя, Който ви води и подкрепя; много мъже и жени, които със своите всекидневни усилия правят възможно мексикански общество да не остане в тъмнина. Толкова много мъже и жени, които видях събрани на улиците, покрай които преминах, които повдигаха своите деца, за да ми ги покажат: те са бъдещето на Мексико, нека се грижим за тях, нека ги обичаме. Тези деца са утрешните пророци, те са знак за началото на нова ера. Уверявам ви, че докато минавах покрай тях понякога исках да заплача, заради толкова голямата надежда, която видях сред хората, които страдат толкова много.”

 

 

Източник: www.zenit.org