Католическа Църква

ПЕТ ГОДИНИ ОТ НАЧАЛОТО НА ПОНТИФИКАТА НА ПАПА ФРАНЦИСК

На 13 март 2018 г. се навършиха пет години от избора и началото на понтификата на папа Франциск. Годишнината беше отбелязана с издаването на книгата „Ключовите думи на папа Франциск“, в която са събрани 54 есета от различни автори, а държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин даде специално интервю за Vatican news, в което сподели мислите си за изминалите пет години от началото на понтификата на папата.
 

 

В интервюто, публикувано на 13 март 2018 г., държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин споделя: „Бих искал да отбележа, че главната отличителна черта на този понтификат е тъкмо радостта, но радостта, чийто източник не е безгрижността, а съзнанието, че човекът е обичан от Господ“. Другите важни черти на понтификата на папа Франциск, посочени от него, са милосърдието и евангелизация.
 

 

Кардиналът подчертава „насоченият навън поглед“ на днешната Църква, допълвайки, че „това може да бъде причина за различни, противоречиви и понякога дори противоположни съждения“. Както и даде основание за критики.
 

 

„Смятам, че в известен смисъл е нормално папите да бъдат обект на критика“, продължава кардинал Паролин. „Но ще се отнася до критичните мнения бих искал да направя разлика между тези, които са разрушителни, агресивни, злонамерени критики, ако мога да използвам тази дума, и конструктивните критики“.
 

 

Кардинал Паролин посочва, че агресивната и злонамерена крика може да бъде възприета „като кръст“, „тези критики следва да се приемат като част от трънения венец, който всички ние трябва да носим, особено тези, които имаме отговорност за Църквата и по тази причина сме натоварени със съответната публична роля“.
 

 

Но що се отнася до конструктивната критика, „вярвам, че тя трябва да бъде взета под внимание, защото може да бъде от полза, да помогне и дори да подобри служението. Мисля, че конструктивната критика е тази, която възниква от фундаменталното отношение на любов и която има за цел изграждането на общението в Църквата“.
 

 

„Ключовите думи на Франциск“
 

 

Издадената по повод петата годишнина от началото на понтификата книга „Ключовите думи на папа Франциск“ излиза под редакцията на Синди Уудън, директор на Римската редакция на Catholic News Services и кореспондентът в Рим на National Catholic Reporter Джошуа МакЕлви. Встъпителните думи и предговора са написани от кардинала на Бостън О’Мали и Вселенският патриарх Вартоломей.
Книгата беше представена на 13 март 2018 г. от кардинал Кевин Фарел, който посочи, че нейната цел е по-доброто разбиране на делото на аржентинския папа. Редактирана от двамата американски журналисти, книгата се състои от 54 есета на различни теми от известни духовници като кардинал Луис Антонио Тале от Манила, Доналд Уърл от Вашингтон, Оскар Родригес Марадиага от Тегусигалпа, Хондурас и други автори, сред които Масимо Фаджоли, Андреа Торнели, Остин Ивъри и доктор Филис Загано.
На представянето на книгата в дома на йезуитите кардинал Фарел, който оглавява Ватиканската дикастерия за семейството, миряните и живота, посочи: „Книгата трябва да бъде прочетена от всеки, който иска да разбере папа Франциск.“ И допълни, че след нейното прочитане е много по-малко вероятно папата да остане неразбран. По време на представянето кардинал Марадиага се спря на „реформата“, на папа Франциск.
 

 

Един от редакторите на книгата, Джошуа МакЕлви, сподели следното пред Zenit:
„Трудно ми е да избера думата, която е най-важна за тази книга. Мисля, че книгата може да бъде добър източник за всеки, които иска по-добре да разбере визията на папа Франциск за Католическата църква. Тъй като книгата се състои от 54 есета от различни автори, читателите ще могат да се възползват от 54 различни гледни точки към делото на папата“. Есетата, които той препоръчва, са тези на  Архиепископа на Аржентина Виктор Фернандез, който се спира на акцента на папата върху „срещата“, на кардинала на Чикаго Блейз Купич, който се спира на „полевата болница“ като място за практикуване на милосърдието, на американския богослов Кейти Граймс, която  обръща внимание на разбирането на папа Франциск за „епископската отговорност“, както и на съветничката на епископите в Индия Астрид Лобо Гадживала, която се спира на мястото, което „жените“ заемат в разбирането на папата.
 

 

А като есе, което го е докоснало най-дълбоко, той посочва това на Вселенския патриарх Вартоломей. „За нас беше голяма чест в книгата да бъде включено есе и от патриарха, който говори с дълбоко уважение и обич за своя събрат Франциск.
 

 

Идеята за книгата е вдъхновена от италианския „Vocabolario di Papa Francesco" (Речник за папа Франциск, издание на Elledici), като бъде разширен обхватът на авторите.
Книгата има френска версия, издадена от Cerf под името „Pape Francois Lexique“, както и английска версия, издадена от Bloomsbury под заглавието „Key Words of Pope Francis.“

 

 

Източник: www.zenit.org