Католическа Църква

КАРДИНАЛ МЮЛЕР: “ЦЪРКВАТА НЕ МОЖЕ ДА ОТСТЪПИ ОТ ЦЕННОСТИТЕ НА БРАКА И СЕМЕЙСТВОТО”

„Христос е основал брака като неразрушимо тайнство между двама души от различен пол” и „Църквата не иска и не може да отстъпи от ценностите на брака и семейството” – заяви във вторник вечерта новият немски кардинал Герхард Лудвиг Мюлер, префект на Конгрегацията за доктрината на вярата.

 

 

Той говори пред журналисти при представянето във Ватикана на книгата си „Бедна за бедните – мисията на Църквата”. Според него, семейството е „основна клетка на цялото общество”, но днес търпи различни „идеологически” атаки. Кардиналът уточни, че не става дума за индивидуални случаи, а за „бракът като институция. Искаме не само да защитим брака и семейството, но и да подпомогнем тяхното развитие”. На въпроса възможно ли е разведени и повторно омъжили се, след подходящ период на покаяние да могат да взимат причастие, (хипотеза на кардинал Каспер), Мюлер подчерта, че всеки случай ще трябва да се преценява индивидуално. Кардиналът припомни неразтрогваемостта на брака, за която „доктрината на Църквата е много ясна”. Не става въпрос да сме твърди, а да “останем верни на Словото”. За това според префекта на Конгрегацията за доктрината на вярата „може да се търсят нови пътища, но те не трябва да са срещу волята на Исус”, както и „Божието милосърдие не се противопоставя на справедливостта”.

 

 

Кардинал Мюлер добави също, че „трябва да помагаме на хората в трудни ситуации”, но „разводът не е вариант за Църквата”, тъй като „ бракът е тайнство, което се основава над неразривната връзка между двамата съпрузи”. Относно фактът, че много католици не познават или не следват учението на Църквата за семейството, той отсече, че „Не може да се променя доктрината на Църквата, само защото мнозина не я познават”. „Би било парадоксално, ако Църквата каже, тъй като не всички познават истината, истината не е задължителна”.
 


 

Мнозина не ходят на литургия в неделя, защото не осъзнават нейната важност, но за това не можем да кажем, че литургията не е толкова важна. Според кардинала, „трябва да се развие пасторала за брака, и не само за разведените, които са се оженили повторно”. Истинският проблем, според него, е „на децата на разведените, които остават без един родител и трябва да живеят с други хора”.


Източник: СИР