Католическа Църква

ПРАЗНИК НА ПРОШКАТА И ИЗПОВЕДТА ПО ИНИЦИАТИВА НА ПАПАТА. ФРАНЦИСК СЪЩО СЕ ИЗПОВЯДА В БАЗИЛИКАТА „СВЕТИ ПЕТЪР”

В петък следобед, папа Франциск отиде в една от изповедалните в базиликата „Св. Петър” и се изповяда. Това се случи по време на покаятелната литургия във ватиканската базилика, с която беше открито събитието „24 часа за Господа”, представляващо един празник на прошката и Божието милосърдие.

 

Инициативата е на Папския съвет за насърчаване на новата евангелизация и в нея се включиха много епархии от целия свят. След като се изповяда, папа Франциск на свой ред изповяда няколко души. Изповедите заемаха централно място в този празник на прошката, с който папата иска да подчертае значението на тайнството „покаяние”, към което хората трудно пристъпват.

 

В проповедта си за празника Светият отец запита, „Има ли сред нас човек, който може да не се счита за грешник? Няма.” Особено през времето на Великия пост сме призвани „да не се разсейваме с неща, които нямат значение, а да се съсредоточим върху най-важното”. „От сърцето на обновения според Бога човек – продължи той – излизат добрите примери: да се говори винаги истината и да се избягва всяка лъжа; да не се краде, а да се споделя, онова което притежаваме с другите, особено с нуждаещите се; да не се поддаваме на гнева, на яростта и на отмъщението, а да бъдем благи и готови на прошка; да не изпадаме в злословие, което разваля доброто име на хората, а да обръщаме повече внимание на положителните черти на всеки”.

 

В края на проповедта Франциск се обърна към онези, които според програмата ще стоят пред църквите, за да приканват хората да влязат и да се изповядат. „Предайте им радостта, че сте получили прошката на Отца и сте си върнали неговото приятелство”. „Исус ни очаква, да го пресрещнем! И ще празнуваме Възкресението с Божията радост! – заключи Светият отец.


 

Източник: СИР и италиански медии