Католическа Църква

ПОДГОТОВКА ЗА КАНОНИЗАЦИЯТА НА ЙОАН ХХІІІ И ЙОАН ПАВЕЛ ІІ

На специална пресконференция във Ватикана, бяха представени различните инициативи за наближаващата канонизация на папа Йоан – Павел II и на папа Бенедикт XVI, която ще се състои в неделя 27 април. Огромен е интересът от целия свят, както и радостта за тези двама римски епископи, които ще станат светци заедно.

 
Предстоящата канонизация на блажените Йоан Павел ІІ и Йоан ХХІІІ ще бъде тържество, посветено на двама епископи на Рим, изживели вярата си и превърнали се във вестители на Евангелието.

 
Това мнение беше изказано от Кардинал Агостино Валини, генерален викарий на Римския диоцез на пресконференция, дадена на 31 март, която беше посветена на подготовката за канонизацията на двамата папи, насрочена за 27 април 2014 г. На пресконференцията участие взеха и монсеньор Джулио Делавите, генерален секретар на диоцезната курия на Бергамо, монсеньор Валтер Инсеро, директор за социалните комуникации на Римския викариат и свещеник Федерико Ломбарди, директор на прес- офиса на Ватикана.

 
Кардинал Валини отбеляза, че целта на подготовката е не толкова за отбелязването на едно събитие, колкото за отправяне на духовно послание.

 
„Това ще бъде преди всичко духовно послание, защото това е тържество на светостта”, отбеляза кардиналът. „Йоан ХХІІІ и Йоан Павел ІІ поддържаха с Римската църква, на която те бяха епископи, близка връзка, а израз на тези отношение беше стилът, с който те упражняваха своето служение – на близост, приветствие, грижа за хората, към човека”. Генералният викарий на Римския диоцез каза, че тези канонизации са „Божия благодат”, тъй като чрез тях Бог представя тези двама мъже на вярата за пример за християнски живот.

 
Диоцезът на Бергамо, родния град на Йоан ХХІІІ, ще отбележи канонизацията с милосърдни дела в полза на Хаити, Албания и Бергамо. Монсеньор Делавите отбеляза, че 900-те свещеници в диоцеза ще предоставят своите месечни заплати в помощ на семействата в града, които са затруднени. По този начин те ще последват призива на Йоан ХХІІІ да се лишат от нещо, за да могат да помогнат на другите. На 12 април в града ще бъде отбелязана и годишнината от публикуването на енцикликата Pacem in Terris, като на събитието са поканени да вземат участие посланиците на страните, в които Анджело Ронкали е прекарал дипломатическата си служба като нунции (България, Турция, Гърция и Франция), участие в тържеството ще вземе и Жак Делор, бивш президент на Европейската комисия.

 
От своя страна диоцезът на Рим е готов да информира вярващите по целия свят за хода на тържествата.

 
Очакват се стотици хиляди верни от Италия, Полша и от целия свят. За събитието ще заминат поклоннически групи и от трите католически епархии в България. До момента са акредитирани 400 журналисти от целия свят. Голяма е активността и в социалните мрежи. Според говорителя на Ватикана отец Ломбарди, „това ще бъде възможно най – „мрежовото” събитие. Канонизацията ще бъде следена на живо в Twitter, Facebook, YouTube, Instagram, Storify. Създаден е специален официален сайт www.2papisanti.org, има приложение както за Android, така и за Ios, под заглавието „Santo Subito” на различни езици.


 
На 22 април в базиликата на Св. Йоан Латерански ще бъде проведена среща с младежи. Срещата, която ще бъде председателствана от кардинал Валини, ще бъде почетена с обръщение от монсеньор Славомир Одер, постулатор за каузата на блажения Йоан Павел ІІ и отец Джованиджузепе Калифано, постулатор за каузата на Йоан ХХІІІ. В нощта преди канонизацията, църквите в центъра на Рим, ще бъдат отворени за така наречената от монсеньор Инсеро „Бяла нощ на молитвата”. Определени за това са единадесет църкви, на които ще се служи на различни езици, включително английски, испански, италиански, португалски, френски, полски и арабски.

 
Монсеньор Инсеро се спря на нощното бдение като отбеляза, че неговата цел е да покаже не как Църквата създава светци, а да отдаде признание за светия живот, живян от двамата папи. „Искаме да открием тайната на тяхната святост”, каза той. Нощното бдение, добави той, „е нощ на милостта”.

 
Няма да се изискват нито билети, нито пропуски за този „голям празник на вярата”, с който ще се отдаде почит на двама гиганти на Католическата църква. Желаещите да присъстват на церемонията обаче ще трябва да дойдат, колкото се може по-рано, защото се очакват много хора и най-вероятно и площад „Свети Петър” и предхождащата го улица „дела Кончилиационе” ще бъдат изпълнени още на зазоряване. Вероятно на церемонията ще присъства и почетният папа Бенедикт XVI, заяви отец Ломбарди. Участие ще вземат и повече от 1000 кардинали и епископи, 5 хиляди свещеници и хиляди държавни глави, дипломати, политици и различни държавни представители.



Източник: www.zenit.org и SIR