Католическа Църква

„ДВАМАТА ПАПИ СВЕТЦИ ИМАХА И НЕДОСТАТЪЦИ”, ТВЪРДЯТ ПОСТУЛАТОРИТЕ НА ДЕЛАТА ЗА КАНОНИЗАЦИИТЕ


Папите светци са „пример” за святост и „застъпници” на народа пред Бога. Но имали ли са Йоан XXIII и Йоан-Павел II и недостатъци?

 

 

Въпросът беше поставен на днешния брифинг във Ватиканския пресцентър, който се предаваше на живо и във временния център за медии в зала „Павел VI” във Ватикана, за да може многобройните журналисти, дошли от целия свят за двете канонизации в неделя, да участват.

 

 

Отец Джованджузепе Калифано, постулатор (отговарящ за събиране на документите за канонизацията на определена личност) на Йоан XXIII, разказа, че „Папа Ронкали често се самоиронизираше, особено по въпроса за неговите недостатъци, като например фактът, че е бил твърде благосклонен”. Отец Калифано сподели историята „как един епископ казал на Папата, че когато го избрали за владика, не можал да спи. И на мен ми се случи същото, когато ме избраха за Папа –отговорил му Йоан XXIII. След това сънувах моят ангел пазител, който ми каза: „Анджело, не се взимай много насериозно.” И оттогава вече нямах проблеми със съня.”


 

 

Монсеньор Славомир Одер, постулатор на Йоан – Павел II заяви: „той беше емоционален човек, кръвта му бързо кипваше.” По време на едно от папските пътувания му предлагат да носи бронирана жилетка, но „той отказва, разчиташе на друг вид защита.” В Краков, когато един от неговите свещеници му създава проблеми, той решава да му вземе книжката, но после съжалява. И в края на живота му, една от сестрите, която се грижи за него в папския апартамент, като го вижда, му казва: „Притеснявам се за Ваше светейшество”. И Папата й отговаря, също самоиронизирайки се: „И аз се притеснявам за своята святост”. „Истинската святост се състои в това, човек да съумее да се справи със своите недостатъци” – коментира монсеньор Одер.

Източник: СИР