Католическа Църква

EВРОПЕЙСКИТЕ ЕПИСКОПИ: МОЛEТЕ СЕ ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА В СВЕТИТЕ ЗЕМИ

В навечерието на поклонничеството на Папа Франциск в Светите земи, което ще се състои от 24 до 26 май, ръководството на Съвета на европейските епископски конференции излиза със специално послание до християнските общности в Европа. Владиците призовават с молитва верните да изразят своята съпричастност към жителите на тези земи и се надяват, че срещата между Светия отец Франциск и Вселенския патриарх Вартоломей ще допринесе за мира в региона.

 

 

Европейските епископи подчертават как „папската визита ни кара да изразим своята близост към всички християни и останалите жители от рождената земя на Господа”. Те припомнят, че „въпреки различните превратности и трудности по време на две хилядната история на християнството, нашите братя от Светите Земи са съумели да запазят вярата и затова заслужават нашата благодарност за ежедневното им свидетелстване на вярата.” Владиците се обръщат към тях с думите: „вие ни давате стимул и кураж за нашия християнски живот”.  

 

 

Посланието съдържа и екуменически аспект: „Срещата между папа Франциск и вселенския патриарх Вартоломей, по случай годишнината от историческата прегръдка между Папа Павел VI и вселенския патриарх Атенагорас (4-6 януари 1964 г.) и екуменическата среща с всички представители на християнските Църкви от Йерусалим на Божи гроб, да се превърне в универсална прегръдка. От нея да почерпим сили и ние в нашия път към видимото единство между Църквите.”

 

 

В тази връзка владиците отбелязват с благодарност заслугите на Източните Църкви и особено на Православната църква за запазването на Светите места, където е страдал и умрял Христос.” Европейските епископи се надяват срещата в Йерусалим да насърчи пътят на помирението и добавят: „Мирният поздрав, който Папа Франциск и вселенският патриарх Вартоломей ще занесат на политическите представители на Израел, Йордания и Палестина, нека да ги подтикне да вървят по пътя на конкретни преговори за мирно и продължително съжителство между различите народности, обитаващи тези земи. От години те призовават за мир.” В края на посланието се отправя призив, „към всички епископски конференции да се молят за Светите земи и за всички техни жители”.