Католическа Църква

ПОКЛОННИЧЕСТВОТО НА ПАПА ФРАНЦИСК В СВЕТИТЕ ЗЕМИ. ОСНОВНИ АКЦЕНТИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО В ЙОРДАНИЯ

Поклонническото пътуване на папа Франциск в Св. земи, посветено на 50-та годишнина от срещата на папа Павел VІ с Вселенския патриарх Атинагор, започна на 24 май 2014 г.

 

 

След като пристигна в столицата на Йордания Аман, папа Франциск проведе кратка частна среща с краля на Йордания Абдула ІІ и неговото семейство. Официалното посрещане беше в двореца, където папата беше очакван от около три хиляди души, между които и най-висшите официални лица на страната, представители на дипломатическия корпус и духовни лидери. Там папа Франциск направи и първото си обръщение, в което отбеляза, че Йордания е страна „с богата историята, която играе важна роля за юдаизма, християнството и исляма.”

 

 

След това той каза: „Йордания предложи щедрото си гостоприемство на много бежанци от Палестина и Ирак, както и на бегълците от други конфликти, особено от съседна Сирия, раздирана от конфликт, който продължава прекалено дълго. Тази щедрост изисква високата оценка и подкрепата на международната общност. Според своите възможности Католическата църква също се опитва да окаже подкрепа на бежанците и на хората в нужда, особено чрез организацията Каритас в Йордания. Като изказвам дълбокото си съжаление за продължаващото напрежение в Близкия изток, бих искал да благодаря на властите в Кралството за всичко, което те правят, и да ги помоля да продължат да полагат същите усилия за намирането на траен мир в региона. Тази голяма цел изисква намирането на спешно мирно решение за кризата в Сирия, както и справедливо решение на Израело-палестинския конфликт.”

 

 

Св. отец се възползва от възможността да изкаже „дълбокото си уважение към мюсюлманската общност и високата си оценка за приноса, който Негово Величество Краля оказва за по-доброто разбиране на добродетелите на исляма и за климата на мирно съвместно съществуване между вярващите от различните религии.”

 

 

Месата в Аман

 

След официалното посрещане, папата отпътува за Международния стадион в Аман, където отслужи меса, на която присъстваха повече от 25 000 души, предимно бежанци – християни в Йордания, дошли от Палестина, Сирия и Ирак. По време на богослужението 1400 деца получиха своето първо причастие.

 

В своята проповед папа Франциск отбеляза: „Намираме се близо до мястото, където Св. Дух снизходи върху Исус от Назарет след кръщението Му в река Йордан от Йоан, което днес ще посетя.” Той продължи: „Днешният евангелски текст и това място, на което по Божия благодат дойдох да се поклоня, ни призовават да размислим за силата на Св. Дух и за това, което Той ни донесе чрез Христос. Можем да кажем, че Св. Дух прави три неща – Той подготвя, Той помазва, Той ни изпраща”.

 

„Воден от този Дух прегръщам всички вас – патриархът, моите братя епископи и свещеници, ръкоположените жени и мъже, миряните, и множеството деца, които днес приемат своето първо причастие, както и техните семейства. Прегръщам със съчувствие и множеството християни-бежанци, и призовавам всички искрено да насочим вниманието си към тях, към бежанците от Палестина, Сирия и Ирак; моля ви също така да предадете моите поздрави на вашите семейства и общности, и да ги уверите в моята близост.”

 

 

Подновен призив за подкрепа за бежанците от Сирия и Ирак

 

След края на Месата, отслужена на Международния стадион в Аман, папа Франциск отпътува до Бетания, където своята дейност е развивал св. Йоан Кръстител и посети местата, свързани с живота на Исус.

 

След пристигането си папата, беше приветстван от крал Абдула ІІ, който го очакваше в апсидата на Латинската църква в Бетания, където за няколко минути се помоли в уединение и благослови водата. След това той влезе в храма, където Св. отец беше очакван от 600 души, предимно бежанци и младежи в неравностойно положение, пред които изрази съчувствието си към тези, на които се е наложило да напуснат дома си „заради насилието и конфликта. Вие намерихте убежище в Йордания. Исках да се срещна и с вас, скъпи млади хора, които носите тежестта на физическия недъг.”

 

„Всички ние искаме мир”, възкликна папата. „Но когато наблюдаваме този трагичен конфликт, когато виждаме тези рани, толкова много хора, напуснали насила родината си, се питам: „Кой продава оръжието на тези хора, с което те водят войната? Отстранете коренът на злото – омразата и алчността, които карат тези хора да произвеждат и продават оръжие. Трябва да се замислим за това кой е отговорен за решението да продължат да се доставят оръжия и така да се поддържа огъня в конфликта. Нека искрено да се замислим за това, нека призовем тези бедни криминални престъпници да поемат по друг път.”

 

Франциск отново благодари на йорданските власти и народ „за щедрото гостоприемство, което те оказват на големия брой бежанци от Сирия и Ирак. Благодаря на всички, които оказват подкрепа и показват солидарност. Благодаря за благотворителната дейност, извършвана от църковните институции в Йордания, включително на Каритас и на всички други, които подпомагат хората в нужда независимо от тяхната религия, етнос или политически възгледи – така те показват сияйното лице на Исус, изпълнено с милост и любов. Нека Всемогъщия Бог благослови всички вас и всяко ваше усилие за облекчаване на страданието, причинено от войната.

 

Призовавам международната общност да не оставя Йордания, изпълнена с щедрост и смелост, да бъде сама в посрещането на хуманитарните нужди, причинени от притока на толкова много бежанци, а да продължи и дори да увеличи подкрепата си за тази страна. И отново най-искрено се обръщам с призив за мир в Сирия. Нека насилието да спре, да бъдат спазвани хуманитарните закони, за да може да бъде оказана така необходимата подкрепа на страдащите. Нека всички страни се опитат да разрешат въпроса, като спрат използването на оръжията и се върнат към преговорите. Решението може да бъде постигнато само чрез диалог и въздържаност, чрез състрадание към страдащите, чрез търсене на политическо решение, водени от чувството за споделена и братска отговорност.
 

 

Източник: Vatican Information Service