Католическа Църква

НОВА ЕПАРХИЯ В РУМЪНИЯ, В БУКУРЕЩ, С НАЙ-МАЛКАТА КАТЕДРАЛА В СВЕТА

“Имайки предвид пасторалните нужди и историческата, културна и географска действителност, Негово Блаженство, кардинал Луциан Мурешан, върховен архиепископ на католиците от източен обред в Румъния, със съгласието на Синода на Католическата църква от източен обред в Румъния и след консултации със Светия Престол, основава епархия, посветена на свети Василий Велики в Букурещ.”

 

 

С това комюнике Католическата църква от източен обряд в Румъния оповести новината за новата епархия. Неин епископ ще бъде монс. Михай Фрацила, досегашен помощен епископ на Фагараш и Алба Юлия.

 

 

Монс. Фрацила е млад владика, роден на 10 декември 1970 г. в Алба Юлия, завършил е теология в Румъния и Рим. Специализирал е в Париж. От 1999 до 2007 г. е зам.- ректор на Папския румънски колеж в Рим. На 16 декември е хиротонисан за епископ и назначен за помощен епископ в архиепархията на Фагараш и Алба Юлия със седалище – Букурещ. Така катедралата на нова епархия в Букурещ, построена през 1909 г. и посветена на св.Василий, се явява най-малката католическа катедрала в света, само 80 кв. м. Църковната територия на новата епархия включва столицата Букурещ и областите Олтения, Мунтения и Добруджа.