Католическа Църква

ПОСЛАНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК ЗА ОТКРИВАНЕТО НА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ: „НЕКА ТО БЪДЕ ТЪРЖЕСТВО НА СОЛИДАРНОСТТА МЕЖДУ НАРОДИТЕ”

В специално видеообръщение към организаторите, играчите и зрителите, разпространено на 12 юни, деня на откриването на Световно първенство по футбол в Бразилия, папа Франциск изрази надеждата си първенството да бъде „тържество на солидарността между народите”. В обръщението си Св. отец припомни, че „футболните турнири са не само игра, но и възможност за диалог, разбирателство и човешко обогатяване”.

 

 

„Спортът не е само форма на забавление, той е също така – и бих казал преди всичко - средство за разпространяване на ценности, които насърчават доброто в човека и спомагат за изграждането на общество, основано на мира и братството”, посочи папата. „Такива са ценностите на лоялността, упоритостта, приятелството, споделянето, солидарността. Всъщност футболът насърчава ценности и качества, които са важни не само на игрището, но и във всички аспекти на живота, особено за изграждането на мира. Спортът е училище за мир – той ни учи как да градим мира”.

 

 

Папа Франциск очерта три урока, които могат да бъдат научени от спорта и които насърчават каузата на мира: необходимостта от тренировки, „честната игра” и уважение между състезателите. „На първо място спортът ни учи, че за да победиш, трябва да тренираш. Можем да видим в спорта метафора на целия живот. В живота трябва да се бориш, да „тренираш”, да се стремиш към постигането на големи резултати. Спортуването е образ на жертвата, която трябва да се направи, за да бъдат постигнати тези добродетели, които изграждат характера. Ако са необходими толкова много „тренировки”, за изграждането и подобряването на една личност, колко много повече усилия трябва да бъдат вложени за осъществяването на мира и срещата между хората и народите! Необходими са здрави тренировки!”

 

 

Той продължи: „Футболът може и трябва да бъде училище за изграждане на „култура на срещата”, която прави възможни мира и хармонията между хората. В това се състои вторият урок от спорта – който ни учи на „честна игра” във футбола. За да може да играеш като отбор, е необходимо да мислиш преди всичко друго за доброто на групата, а не за себе си. За да победи, човек трябва да надмогне своя индивидуализъм, егоизъм, всяка форма на расизъм, нетолерантност и експлоатация на човешката личност. Ако човек е алчен, ако иска всичко за себе си, той пречи на успеха на отбора и това е така не само във футбола, но и в живота, където ако човек е алчен и пренебрегва хората около себе си, той вреди на цялото общество.

 

 

Последният урок, на който ни учи спортът, е необходимостта от уважение към съперника. „Тайната на победата на игрището – както и в живота – е да се научиш да уважаваш не само съотборниците си, но противниците си. Никой не може да победи сам – нито на игрището, нито в живота! Никой не трябва да бъде изолиран или изключен. И не забравяйте! Никаква сегрегация, никакъв расизъм! И въпреки че в края на тази Световна купа само един национален отбор ще вдигне трофея като победител, всички ние трябва да научим уроците, които ни учат да бъдем победители и укрепват връзките, които ни обединяват.

 

 

В края на своето обръщение Св. отец поздрави президента на Бразилия Дилма Русеф и обеща да се моли за всички. „Нека това първенство се проведе в спокойна атмосфера, доминирана от взаимното уважение, солидарността и братството между мъжете и жените, които приемат другите като членове на едно голямо семейство.”


 

Източник: Vatican Information Service