Католическа Църква

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕПИСКОПИ НЕ ПРИЕМАТ РЕШЕНИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЗА „ЕДИН ОТ НАС”

Въпреки надвишаващите милион и седемстотин хиляди подписа, инициативата „Един от нас” в защита на човешкия ембрион не получи подкрепа от европейските институции.

 

 

Комисията на Епископските конференции от държавите от Европейския съюз изказа своето неодобрение към това решение на ЕК. Позицията е изразена в комюнике на секретариата на Комисията на Епископските конференции от ЕС (COMECE) относно решението на ЕК от 28 май да не даде никакво юридическо предложение вследствие на инициативата „Един от нас”.

 

 

Владиците обаче подчертават сериозния пример на демократично участие от страна на европейските граждани в петицията. Нейната цел беше да се обърне внимание на ЕК върху финансирането с европейски средства на изследвания върху стволови клетки, които предполагат унищожаване на човешки ембриони с искането подобно финансиране да бъде спряно. „Убедени сме – пишат европейските владици - на базата на етични, юридически, научни и икономически аргументи, че не трябва да има такова финансиране”. Те подчертават и факта, „че решението на комисията се базира единствено на вече наличната правна рамка, без да се взима предвид новата ситуация”.

 

 

Според европейските епископи „това становище на ЕК не трябва да обезкуражава християните и цялото гражданско общество, те трябва да продължават и в бъдеще да промотират принципите, които са в основата на тази инициатива”.

 

 

Източник: СИР