Католическа Църква

ОТВОРЕНО ПИСМО НА СЪВЕТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕПИСКОПСКИ КОНФЕРЕНЦИИ ДО СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ НА ООН

Съвета на Европейските Епископски Конференции (СЕЕК) изпрати на 12 август писмо подписано от председателите на Епископските конференции на целия континент и членове на СЕЕК до Съвета за сигурност на ООН. В писмото епископите отправят молба международната общност да вземе спешно мерки и решения, които да сложат край на насилието срещу християните и другите малцинства в Ирак. Копие на писмото ще бъде предоставено на различни европейски правителства и ръководителите на ЕС с молба да се присъединят към призива.
 

 

Европейските епископи се надяват с тази инициатива и други религиозни и културни институции да се обединят около осъждането на случващото се в пълно противоречие с човешките права, сигурността и религиозната свобода.
 

 

Спешно е, настояват владиците, да бъдат взети хуманитарни действия и в отговор на отчайващото положение на християните в Ирак изразяват надежда, че и в този случай Международната общност ще бъде в състояние  да откликне като окаже бързо съдействие на множеството бежанци и да им гарантира сигурност и завръщане в родните градове и домове“.
 

 

Католическата църква в Европа желае да изрази съпричастност към всички, които изживяват моменти на страх и ужас. Църквата е ангажирана вече в различни жестове на солидарност в помощ на пострадалите хора и семейства. Епископите уверяват своето застъпничество чрез молитвата и единни отправят апел за мир, като искат настоятелно Организацията на обединете нации да действа с нужната спешност в полза на всички жертви  на войни и насилие и очакват солидарността на останалия свят.