Католическа Църква

ЗАВЪРШИ ОСМАТА СЕСИЯ НА СМЕСЕНАТА КОМИСИЯ ЗА БОГОСЛОВСКИ ДИАЛОГ МЕЖДУ КАТОЛИЧЕСКАТА И ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА В АМАН

Осмата пленарна сесия на Смесената комисия за богословски диалог между Католическата църква и Православната църква се проведе в Аман, Йордания, от 15 до 23 септември. Домакин на срещата беше православният патриарх на Йерусалим Теофил ІІІ, а в едно от заседанията участие взе и принц Гази Бин Бохамад от Йордания. В срещата участие взеха двадесет и трима представители на Католическата и на всички православни църкви, с изключение на Българската патриаршия. Срещата се проведе под председателството на Кардинал Курт Кох, президент на Папския съвет за насърчаване на християнското единство и на митрополита на Пергам Йоан Зизиулас от Вселенската патриаршия.

 

 

През първия ден, според традицията, католици и православни се срещнаха поотделно, за да координират позициите си и да обсъдят проекта за документ по темата „Съборност и първенство”, изготвен от Координационния комитет през 2012 г., по време на двете му срещи в Рим през 2011 г. и Париж през 2012 г. Поради множеството въпроси, възникнали по проекта за документа, Комисията взе решение да бъде изготвен нов проект, който ще бъде обсъден на следващия Координационен съвет, с оглед подготовката на следващата пленарна сесия на Съвместната комисия.

 

 

Членовете на Комисията, събрани близо до светите места, свързани с Кръщението на Исус Христос, се обединиха в общата си загриженост и солидарност с християните и представителите на другите религиозни традиции от региона, подложени на преследване, гонения и убийства. Те категорично отхвърлиха схващането, че подобни ужасни престъпления могат да бъдат оправдани в името на Бог или която и да било религия, и изразиха дълбоката си благодарност към хората и институциите, които се опитват да облекчат съдбата на милионите бежанци. Те се помолиха за всички религиозни лидери от региона, за да могат те да продължат да носят утеха и да съхранят надеждата за завръщането на бежанците към родните им места и домове. Комисията призова международната общност да се вслуша в гласа на тези лидери и да чуе предложенията им за полезните начини, по които да бъдат защитени преследваните хора, за да може да бъде съхранено жизненото присъствие на християните в Близкия изток.

 

 

Срещата на Съвместната комисия се проведе в дух на братство и изпълнено с доверие сътрудничество. Членовете на Комисията оцениха високо гостоприемство на Църквата домакин и препоръчаха продължаване на работата и диалога.


 

 

Източник: Vatican Information Service

Снимка: www.orthodoxie.com