Католическа Църква

АПОСТОЛИЧЕСКИЯТ ЕКЗАРХ ХРИСТО ПРОЙКОВ ПРЕДСТАВЯ БЪЛГАРИЯ НА ИЗВЪНРЕДНИЯ СИНОД ЗА СЕМЕЙСТВАТА ВЪВ ВАТИКАНА

Монс. Христо Пройков, когото виждаме в разговор с папа Франциск на снимката публикувана на първата страница на официалния всекидневник на Светия Престол „Осерваторе Романо“, влиза заедно с папа Франциск и други колеги епископи на заседание на извънредната Генерална асамблея на Синода на епископите за: „Пастирските предизвикателства пред семейството в контекста на евангелизацията”.
Апостолическият екзарх и председател на Епископската ни конференция, Негово Високопреосвещенство Христо Пройков представя Католическата църква в България на извънредния Синод за „семейството“ във Ватикана, който започна в неделя и ще завърши на 19 октомври т.г.

 

 

Преди началото на Генералната асамблея, монс Христо Пройков, участва в Рим и в извънредния Синод на Католическите епископи на Европа. Срещата на европейските епископи от миналата седмица имаше за цел да даде възможност на представителите на всички европейски страни да дискутират и подготвят позиции и становища, които да бъдат предложение за обсъждане на Генералната асамблея тази седмица , в която вече участват представители на Католическата църква от всички континенти и практически от всички краища на земното кълбо.

 

 

Темите свързани с предизвикателствата пред „семейството“ в съвременния свят, които ще обсъждат епископите през следващите дни и възможните обобщения, до които стигнат ще бъдат събрани и разпратени за по-задълбочен анализ обратно до всички Църкви, до компетентните Дикастерии на Светия Престол и до академични структури. През есента на 2015 г.,по време на редовната Сесия на синода на епископите от целия свят, ще се вземат решения, които ще бъдат в последствие огласени от Папата.

 

 

В тази връзка епископите на Католическата църква в България обявиха специална година на молитва за семействата и за пасторалната работа на Църквата в съвременния контекст и грижа за семейството.

 

 

Снимки: ANSA