Католическа Църква

ПАПА ФРАНЦИСК: „НУЖДАЕМ СЕ НЕ ОТ СТЕНИ, А ОТ МОСТОВЕ”

В молитвата „Ангел господен”, папата отбеляза годишнината от падането на Берлинската стена

 

В обръщението си в молитвата Ангел господен в неделя, 9 ноември 2014 г., папа Франциск отбеляза 25-та годишнина от падането на Берлинската стена, като призова светът да разпространява „културата на срещата”.

 

В началото на обръщението си Светият отец се спря на освещаването на базиликата св. Йоан Латерански, чествано на този ден от Католическата църква. Базиликата е катедралната църква на Рим и седалище на епископ на града, папата. Църквата е била осветена от папа Силвестър І през 324 г. и е най-старата на Запад.

 

Той отбеляза, че базилика е известна като „майка на всички църкви”, като този термин се дължи не само на нейното изграждане, но и на „делото на Св. Дух”, израз на който е служението на Епископа на Рим и единството на Църквата по света. „Това единство е знак за природата на универсалното семейство и както едно семейство има майка, така и благословената Латеранска катедрала е „майка” на църквите във всички общности от Католическия свят”, каза той.

 

„Следователно на този празник ние изповядваме единството на вярата, връзките на общение, които всички местни църкви, пръснати по цялата земя, поддържат с църквата на Рим и с неговия епископ, наследника на Петър.”

 

Светият отец също така отбеляза, че тази катедрала е знак, че Църквата е жива и се гради от мъже и жени, върху камъка на Христос. Този знак, продължи той, призовава всички християни да бъдат последователни в своя живот „в дара на вярата и на християнското свидетелство.” „Не е лесно, както всички знаем, да има съгласуваност в живота между вярата и свидетелството”, каза той. „Но ние трябва да напредваме и всекидневно да бъдем последователни в нашия живот. Такъв е християнинът! Той се доказва не толкова с това, което казва, а с това, което върши, с начина, по който действа. Тази последователност в живота е благодат от Св. дух, който трябва да измолим.”
 


Непосредствено преди да изрече молитвата Ангел господен заедно с вярващите, папата припомни, че днешният празник е призив за размисъл за общението на църквата по целия свят. Тази общност мотивира християните да преодоляват бариерите на безразличието и да „изграждат мостове на разбиране и диалог”.

 

„Самата Църква, обясни той, „е знак за предчувствието на това ново човечество, което живее иразпространява чрез Нейното свидетелство Евангелието, посланието за надежда и помирение на цялото човечество”.

 

 

 

Годишнина  от падането на Берлинската стена

 

Папата отбеляза и 25-та годишнина от падането на Берлинската стена, като каза, че стената е била знак за идеологическото разделение в Европа и по света. Той отбеляза и паметта на тези, които са загинали, които са се борили и молили за падането на стената, като отбеляза приноса на своя предшественик Йоан Павел ІІ, изиграл „водеща роля” за нейното падане.

 

 

След неговия избор папа Йоан Павел ІІ оказва подкрепа на движението „Солидарност” в родната му Полша и така спомага за рухването на комунизма в страната и по този начин и в цяла Европа.

 

 

Папа Франциск се помоли стените, които и днес продължават да разделят света, да продължат да падат, за „да може да се развива културата на срещата”.

 

 

Тази култура, завърши той, е „способна да надделее над всички стени, които продължават да разделят света и да спомогне за това никога повече невинни хора да не бъдат преследвани или дори убивани заради вярата и религията им.”

 

 

„Там, където има стена, сърцето е затворено. Нуждаем се не от стени, а от мостове”, възкликна той.

 


 

Източник: www.zenit.org