Католическа Църква

ПАПА ФРАНЦИСК: „ГЛАДНИТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ ДОСТОЙНСТВО, НЕ ОТ МИЛОСТИНЯ“

Нахранете гладните, за да спасите живота на планетата“, този призив отправи папа Франциск по време на визитата си в централата на Организацията за земеделие и прехрана (ФАО) в Рим, която направи на 20 ноември сутринта. Посещението на папата съвпадна с Втората международната конференция по прехраната, в която участие взеха представители на 170 страни по света.
 
 
 
Единството на цел и действие, както и преди всичко духът на братство, имат решаващо значение за намирането на подходящи решения“, каза папата. Той увери, че Църквата „се стреми винаги да се отнася с грижа и внимание към духовното и материалното благосъстояние на народа, особено на хората, които са маргинализирани или изоставени, и държи на тяхната сигурност и достойнство“.
 
 
 
Папата също така обясни, че днес съдбите на отделните нации са по-обвързани откогато и да било, подобно на съдбите на членовете на едно семейство. Но, предупреди той, „живеем във време, в което отношенията между народите твърде често са увреждани от взаимно подозрение, което понякога придобива формата на военна или икономическа агресия, като по този подкопава приятелството между братята и отхвърля или пренебрегва тези, които вече са изключени.“
 
 
Най-добре са запознати с този проблем хората, които са лишени от хляб и работа.
 
 
Папа Франциск изрази надеждата си по време на конференцията да бъдат формулирани нови форми за решаване на тези проблеми. „Надявам се, че, при формулирането на тези нови решения, държавите ще бъдат водени от убеждението, че правото на храна може да бъде защитено, само ако се грижим за същинския проблем и това е човекът, който страда от глада и недохранването.“
 
 
Светият отец призна в това отношение, че „вероятно сме обръщали твърде малко внимание на тези, които са гладни“. Затова е болезнено наблюдението, че „битката срещу глада и недохранването“ отстъпва пред „приоритетите на пазара“ и „първенството на печалбата.“
 
 
 
77-годишния папа отправи остро предупреждение, че „докато говорим за нови права, гладните продължават да съществуват по краищата на улиците и искат да бъдат признати като гражданите. Те очакват от нас достойнство, не милостиня“. Тази фраза предизвика силните аплодисменти на присъстващите в залата.
 
 
 
Папата продължи като отбеляза, че развитието и плановете на международните организации трябва да вземат под внимание необходимостта от уважение на фундаменталните права на човешката личност, в този случай – на гладните.
 
 
 
Интересът към производството, наличието и достъпа до храна, климатичните промени, търговията със земеделски продукти „несъмнено имат нужда от правила и технически мерки“, каза той. Но, акцентира папа Франциск, основната грижа трябва да бъде насочена към самата личност, към тези, които са лишени от всекидневна храна и са престанали да мислят за живота, за семейството и социалните връзки, които се борят единствено за оцеляване.

 
 
 
Парадоксът на изобилието
 
 
Цитирайки своя предшественик, свети Йоан Павел II, папа Франциск обясни, че при откриването на Първата конференция по прехраната през 1992 г., той е предупредил международната общност за опасността от „парадокса на изобилието“: да има достатъчно храна за всички, но не всички да могат да се нахранят, и този парадокс продължава да е налице.
 
 
 
Той предупреди и за опасността от липса на "солидарност", за която отбеляза, че има подозрение, че е дума, която подсъзнателно бихме искали „да извадим от речника си“, което отново предизвика продължителни аплодисменти. „Когато липсата на солидарност съществува в една държава, резултатите са усещани по целия свят“, обясни той. Също както човешките същества осъзнават частичната си отговорност за плана на творението и така стават способни на взаимно уважение, по същия начин държавите „разбирани като общност на хора и народи, трябва да действат в конкретика, да искат да си помогнат един на друг чрез принципите и нормите, предлагани от международното право“.
 
 
 
Светият отец отбеляза, че естественият закон говори по начин, който е разбираем за всеки: любовта, справедливостта и мирът са елементи, които са неделими помежду си. Папа Франциск обърна внимание на това, че държавите и международните институции също „са призвани да открият и поддържат тези ценности – любовта, справедливостта и мира, и това трябва да бъде направено в дух на диалог и взаимно изслушване"
 
 
В заключение на своето обръщение, папа Франциск се помоли Бог да „благослови всички, които, носейки различни отговорности, поставят себе си в служба на гладните и които им оказват подкрепа с жестове и близост“. Наред с това той призовава международната общност „да се вслуша призива на тази конференцията и да го възприеме като израз на съвестта на цялото човечеството – нахранете гладните, спасете живота на планетната“.

 
 
Източник: www.zenit.org