Католическа Църква

ПАПАТА КЪМ ДИПЛОМАТИЧЕСКИЯ КОРПУС: КУЛТУРАТА НА ОТХВЪРЛЯНЕТО ПРИЧИНЯВА НАСИЛИЕ И СМЪРТ

В традиционното си годишно обръщение пред представителите на дипломатическия корпус, акредитирани към Светия престол, което се състоя на 12 януари 2015 г., папа Франциск повтори призива си за мир в света, в който „културата на отхвърляне“ продължава да е причина за конфликти.

 
Като приветства посланиците, Светият отец се спря на доброто сътрудничество между техните държави и Светия престол, като по-конкретно той отбеляза подписаните нови двустранни споразумения с Камерун, Малта и Сърбия.

 
Като се спря на историята на Рождество, показала „втвърдяването на сърцето“ на човечеството, което трудно приело вестта за раждането на Христос, пата обърна внимание, че мнозина други страдат дори още повече от подобно отхвърляне.

 
„Ако по такъв начин се отнасяме към Божият Син, колкото повече по такъв начин се отнасяме към мнозинството наши братя и сестри!“, каза той. „Отхвърлянето е отношение, което носим всички; то ни кара да виждаме в нашите ближни не братя и сестри, които трябва да бъдат приети, а да се отнасяме към тях като към хора, недостойни за нашето внимание, като към съперници или такива, който да бъдат подчинени на нашата воля“.

 
Папата припомни убийството на невинни младенци от цар Ирод и го сравни с избиването на повече от 100 деца в Пакистан. „Бих искал отново да отправя личните си съболезнования към техните семейства и да ги уверя в моите молитвите за невинните, изгубили живота си“, каза той.


 
 
Културата на отхвърляне

 
Папа Франциск осъди култура на отхвърляне, съществуваща днес, като подчерта, че тази култура води до „разпад на обществото и разпространението на насилие и смърт.“ Светият отец се спря на неотдавнашното терористично нападение в Париж, което наред с други нападения е показало, че „хората вече не се приемат като същества с еднакво достойнство“.

 
„Тъжно е да наблюдаваме трагичните последици от този нагласа на отхвърляне и тази „култура на поробването“ в неспирното разпространението на конфликтите“, каза той. „Надявам се да бъдат положени усилия за диалог и за спиране на военните действия, както и всички участващи страни да възприемат дух на уважение към международното право, основан на взаимното и братско помирение, с цел да се сложи край на настоящата криза“.

 
Обръщайки мислите си към настоящите конфликти по света, папата заяви, че продължава да се моли за постигането на мир в Светите земи. 78-годишният папа припомни историческия си среща с бившия израелски президент Шимон Перес и палестинския президент Махмуд Абас и изказа надежда да бъде изпълнено „решението за създаване на две държави“, което да доведе до спиране на насилието в региона.

 
Светият отец също обърна внимание на разпространението на религиозния фундаментализъм в Близкия изток, за който каза, че е „последица от същото тази култура на отхвърлянето, но отнесена към Бог“. „Религиозният фундаментализъм, още преди да започне да премахва хора и да извършва ужасяващи убийства, отхвърля самия Бог, като го превръща в обикновен идеологически предлог“, каза той.

 
„Тези несправедливи нападения, от които страдат християни и други етнически и религиозни групи в региона, е необходимо да получат цялостен отговор, който в рамките на международното право да успее да спре разпространението на актовете на насилие и да излекува раните, нанасяни от продължаващите конфликти“.

 
Папата призова международната общност да предприеме стъпки за мир и да защити преследваните. „Близък изток без християни“, каза той, „би бил един осакатен и опустошен Близък изток!“


 
 
Защита на достойнството

 
Папа Франциск подчерта, че бедните и най-уязвимите са тези, които понасят най-тежките страдания от сегашните конфликти в света. Светият отец насочи мислите си към Африка, особено Нигерия, където насилието, което папата осъди, „продължават безразборно да нанася своите удари“. Престъпления като отвличането и трафика на млади момичета, отбеляза той, са „гнусна търговия“ и „бич, който трябва да бъде изкоренен“.

 
Светият отец се спря и на други конфликти на африканския континент, като отбеляза, че молитвите му са насочени към Либия, Централноафриканската република, Судан, Южен Судан, Африканския рог и Конго.

 
„Изказвам надежда за всеобща ангажираност от страна на отделните правителства и международната общност за слагане на край на битките, омразата и насилието, и за търсене на пътища към помирение, мир и защита на трансцендентното достойнство на личността“, каза той.

 
Въпреки трудностите, пред които е изправен светът, папата се спря на необходимостта да не се поддаваме на песимизма, а да се посветим на надеждата за поддържане на диалога и срещата. Припомняйки посещението си в Албания, Светият отец заяви, че въпреки болезнената история на тази страна, днес тя е пример за мирно съжителство между различните вероизповедания.“

 
„Това е важен знак, че искрената вяра в Бога кара човек да бъде открит към другите, да встъпва в диалог и да работи за доброто, докато насилието винаги е продукт на фалшифициране на религията, използването й като предлог за идеологически схеми, чиято единствена цел е властта над другите“, отбеляза той.

 
 
Светият отец също се спря на неотдавнашното споразумение за възстановяване на дипломатическите отношения между Съединените щати и Куба и го окачестви като знак за изграждане на мостове, от който печелят гражданите и на двете страни.

 
В заключение на обръщението си, папа Франциск изрази надеждата си мирът да надделее в света, който „дори повече от самото спиране на воините, е същинският знак за искрено обръщане“.


Източник: www.zenit.org
Снимка: Osservatore Romano