Католическа Църква

ПОЗДРАВ НА КАРДИНАЛ ПИЕТРО ПАРОЛИН, ДЪРЖАВЕН СЕКРЕТАР НА СВЕТИЯ ОТЕЦ В КРАЯ НА СВЕТАТА ЛИТУРГИЯ В КОНКАТЕДРАЛА „СВ. ЙОСИФ“, СОФИЯ, 20 МАРТ 2016 Г.

Скъпи монс. Йовчев,
Скъпи събратя епископи,
Скъпи отци капуцини,
Скъпи братя и сестри,



 


 
За мен наистина е голяма радост да бъда тук, с вас, по случай десетата годишнина от освещаването на църквата „Св. Йосиф“, конкатедрала на Софийско-Пловдивска епархия, извършено от моя предшественик кардинал Анджело Содано на 21 май 2006 г.


 
 
Знам, че в този храм се събират не само вярващи от този диоцез, но и верни от други български диоцези, както и от различни нации като Полша, Франция, Ливан, Испания, Италия, Индия и други страни, представители на които живеят в хубавата българска столица, за да учат или работят.
 



 
 
Всички вие, постоянно или временно, сте част от тази поместна Църква, присъстваща в София. Тук вие правите възможно присъствието на Католическата църква, която е универсална. Тук вие живеете вярата си, в общение с Епископа на Рим и Викарий на Христос Папа Франциск, а чрез него сте в общение с католиците по целия свят.
 



 
 
 



 
 
Както добре знаете, Католическата Църква в България е изживяла много през изминалите десетилетия. И въпреки това, тя се е запазила жива, а сега процъфтява. Моля ви да продължавате да давате живо свидетелство за вярата си сред българското общество. Насърчавам ви да бъдете радостни свидетели на вярата си, като давате пример за диалог между всички, които принадлежат на Католическата църква тук в София, между двата обряда, между различните националности и култури. Приканвам ви също така да се ангажирате в икуменичния диалог с православните и с членовете на другите религиозни изповедания.
По един особен начин през тази Година на Милосърдието, пожелана от Светия Отец Франциск, ви насърчавам да давате „конкретен“ пример на вярата в поведение на приемане, помощ и солидарност към най-бедните, най-нуждаещите се, страдащите и мигрантите.
 


 


Искам да поздравя специално отците капуцини, които от 175 години присъстват в България и които сега, дошли от Полша, не само живеят своята францисканска харизма тук, в София, но и полагат пастирска грижа за всички вас, тук присъстващи, и за всички, които имат отношение към тази общност.
Бих желал също да поздравя маронитската ливанска общност. Благодаря за вашето сътрудничество и финансова помощ, които позволяват осъществяването на различни инициативи в полза на католическата общност в София, по-специално тук, в конкатедралата „Св. Йосиф“ и в наскоро реставрирания параклис „Благовещение на Дева Мария“.
 


 


Насърчавам всички вас да продължавате по пътя си като християни-католици, все така в единство с Папата и винаги готови да давате свидетелство за вярата си, съобразно ролята и харизмите, които всеки от нас е получил.
 
От името на Светия Отец отправям към всички Апостолически благослов.