Католическа Църква

ПРОПОВЕД НА ПАПА ФРАНЦИСК НА ЦВЕТНИЦА: „БОЖИЯТ НАЧИН НА ДЕЙСТВИЕ Е ТОЛКОВА РАЗЛИЧЕН ОТ НАШИЯ “

 
 
Откривайки Страстната седмица във Ватикана, папа Франциск напомни на вярващите, че подобно на Исус и ние трябва да се научим да се смиряваме.
 


„Божият начин на действие е толкова различен от нашия, че Той стига дотам да пожертва Себе си заради нас, докато на нас ни се струва трудно дори за малко да забравим за себе си“.
Точно седмица преди Великден, папа Франциск постави този акцент и напомни на вярващите, че Исус се принизява и смирява заради нас, затова и ние трябва да започнем да живеем според Неговото учение.
В проповедта си на площад „Св. Петър“, папа Франциск подчерта, че Исус е дошъл да ни спаси и затова ние не трябва да следваме „нашия път“, а Неговия, „пътят на служението, на отдаването, на собственото смирение“.


 



Поканени сме
„Нека поемем по този път“, насърчи папата верните, „като използваме тези дни, за да се спрем, да се вгледаме в Разпятието, „царският престол на Бог“, да научим повече за смирената любов, която спасява и дава живот, да успеем да надмогнем нашия егоизъм и стремежа към слава и власт“.
Като принизява Себе си, Исус ни призовава да последваме Неговия път, обясни папата.
„Нека обърнем лицата си към Него, нека измолим благодатта, за да вникнем в тайната на Неговото самоунищожение заради нас; и след това, в тишина, нека съзерцаваме тайната на тази седмица“.
Точно както Исус влезе в Йерусалим, Той иска да влезе и в нашите градове и в нашите животи, каза папата.
Чрез силата на Неговата Божествена любов, Господ прощава нашите греховете и ни помирява с Отца и със самите себе си.
„Нека нищо да не може да ни попречи да открием в Него източника на нашата радост, на истинската радост, която надделява и носи мир; защото само Исус може да ни спаси от примката на греха, смъртта, страха и тъгата“.
Безграничната любов
Днешната литургия, напомни папата, ни учи, че Господ не ни е спасил чрез „Своето триумфално влизане или посредством великите си чудеса“, а като се смирява и принизява. 
Тези два глагола, подчерта папата, ни показват безграничността на Божията любов към нас. „Исус се принизи: Той не се стреми към славата, която е Негова като Син Божи, а се превръща в Син Човечески за да бъде солидарен с нас, грешниците, във всичко; въпреки че Сам Той е безгрешен“.
Нещо повече, обърна внимание папата, Исус живее в условия, които не подхождат на „крал или княз“, а на „роб“.
Като изживява най-дълбоко смирение и като устоява на изкушенията, Исус прощава на тези, които Го разпъват.
„Ако тайната на злото е непонятна, тогава реалността на Божията любов, която се излива чрез Него, е безкрайна, като тя достига дори до гроба и ада“, каза папата, като добави, че Исус взима върху Себе си цялата ни болка.
Папата се спря на това как саможертвата на Исус носи светлина вместо тъмнина, живот вместо смърт, любов вместо омраза, и призова вярващите да се вгледат в себе си и да разберат как по-добре биха могли да живеят своя живот по „Божия начин“.
Молитва Ангел господен
В края на служението, папата обърна внимание, че този ден е Световен ден на младежта, като специално поздрави събраните на площада младежи.
Папа Франциск се спря на този 31-и Световен ден на младежта, който се отбелязва днес, и който ще възтържествува в „голямата световна среща в Краков“, Полша, през юли.
Той припомни, че тази година Световния ден на младежта се провежда под надслов „Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани“. Надявам се мнозина от вас да успеят да дойдат до Краков, родината на св. Йоан Павел ІІ, основателят на Световния ден на младежта, отбеляза папата и допълни, че на площада присъстват много от доброволците за Световния ден на младежта в Краков.
„Завръщайки се в Полша“, каза папата, „те ще занесат на ръководителите на своята страна маслиновите клонки, събрани от Йерусалим, Асизи и Монтекасино“, които бяха благословени по време на церемонията, „като призив и предложение за мир, помирение и братство“.
„Вървете смело напред“, насърчи ги Св. Отец и благодари на младите хора за техните усилия.
Източник: www.zenit.org