Католическа Църква

ПОСЕЩЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ НА КАРДИНАЛ МИГЕЛ АНХЕЛ АЮЗО ГИКСО, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАПСКИЯ СЪВЕТ ЗА МЕЖДУРЕЛИГИОЗЕН ДИАЛОГ

От днес 27 юни, до 1 юли т.г., по покана на Апостолическия нунций Н. Впр. Анселмо Гуидо Пекорари, на посещение в България е председателят на папския съвет за междурелигиозен диалог Н. Впр. Кардинал Мигел Анхел Аюзо Гиксо.

 

Кардиналът ще се срещне с представители Българската православна църква в Светия Синод, с представители на мюсюлманската общност, на еврейската общност и с представители на Обединените евангелски църкви. В понеделник е предвидена среща с представители на българските власти.
 

 

В неделя в 18:00 ч., в навечерието на празника на Светите апостоли Петър и Павел, кардинал Аюзо Гиксо ще отслужи Литургия в конкатедралата „Свети Йосиф“ (ул. „Княз Борис I“, №146).
 
 

Кардинал Мигел Анхел Аюзо Гиксо ( Miguel Ángel Ayuso Guixot) е роден на 17 юни 1952 в Севиля (Испания). Кардинал на Светата Католическа църква е от 5 октомви 2019 г., а председател е на „Папския съвет за междурелигиозен диалог“ от 25 май 2019 г. В предходните години е бил председател на „Папския институт за арабски изследвания и ислям“. Като младеж е вдъхновен от харизмата на отците Комбониани и влиза в тяхното общество през 1980 г., скоро след това е ръкоположена за свещеник е заминава мисионер в Египет и Судан. По-късно преподава ислям в Хартум и Кайро, както и в Папския институт по арабски науки и ислям.

 

„Папският съвет за междурелигиозен диалог“ е създаден в средата на миналия век от папа Павел VI. Вторият ватикански събор насърчава установяване на диалог с нехристияните и на празника Петдесетница 1964 г. папата издава Указ за създаване на „Секретариат за нехристияните“. През 1988 г. папа Йоан Павел II го реформира в „Папски съвет за междурелигиозен диалог“.

 

Папа Франциск поставя междурелигиозния диалог, като важен приоритет на своя понтификат. Няколко месеца преди посещението си в България, където по изрично негово искане се състоя и специална молитва за Мир с представители на религиозните общности в нашата страна, папа Франциск посети Обединените арабски емирства.
 

На 4 февруари 2019 г., при срещата му в Абу Даби с великия имам на Ал-Азхар (една от най-важните сунитски институции) папата предложи за подписване „Документ за човешкото братство“ (тук можете да видите пълния текст на документа).
 

 

За постигане целите на документа по-късно е създаден съвместен Върховен комитет за братство за прилагане целите на документа, в който има християни, мюсюлмани и евреи. Кардинал Аюзо Гиксо е представителят на Ватикана във Върховния комитет за братството. На първото заседание на комитета на 11 септември 2019 г. кардиналът е избран за председател.