Католическа Църква

АПЕЛ НА КАТОЛИЧЕСКА ЦЪРКВА В БЪЛГАРИЯ

До духовенството и верните на Католическата църква в България
 
Скъпи братя и сестри,
 
Военните действия на Русия в Украйна отвориха нова рана в човечеството. Рана, която хвърля траен отпечатък върху всеки един човек, независимо в коя точка на света се намира. Разбира се, в момента най-засегнати са децата, жените, мъжете и възрастните хора на Украйна. Нашите, братя и сестри, които стават жертва на войната.
 
В тези размирни времена, когато страдат невинни хора, се обръщаме към всички вас – представители на Католическата църква в България, нека бъдем единни в съпричастността и подкрепата си към страдащите от войната и – с Божията помощ, да им окажем подкрепата, от която имат най-голяма нужда. 
Нека всеки свещеник в своята енория и всяка монашеска общност, както и верните на Католическата църква, по своя инициатива да окажат съдействие на бежанците с превоз, настаняване, раздаване на храна и продукти от първа необходимост и всяка друга подкрепа, която ще подпомогне тези наши братя и сестри, потърсили подслон в България. Благотворителната ни организация „Каритас“, ще ви окаже съдействие, като за целта се свържете с нейните сътрудници по места.
 
Съвместно с „Каритас“ ще стартираме и кампания за набиране на средства, така че да подпомогнем местните общности в подкрепата, която ще окажат на бягащите от войната, търсещи подслон в България. Всеки съпричастен, може да помогне, като:
 
 
*Дари по банков път с основание: Украйна:
РайфайзенБанк
IBAN: BG71RZBB91551060169315
BIC/SWIFT/: RZBBBGSF
Основание: Украйна
Титуляр на сметката: „Каритас България“
 
*Дари онлайн през сайта на „Каритас България“: www.caritas.bg 
За повече информация и съдействие за подкрепа на бежанците от Украйна, свържете се  вашия „Каритас“.
 
София, 28.02.2022 г.
 
Епископ Христо Пройков
Председател на Епископската конференция 
на Католическата църква в България
 
 
Монс. Румен Станев
Помощен епископ на Софийско-пловдивска епархия
Президент на „Каритас България“