Католическа Църква

ПИСМО ДО ПАПА ФРАНЦИСК ПО СЛУЧАЙ ДЕСЕТ ГОДИНИ ОТ НАЧАЛОТО НА НЕГОВИЯ ПОНТИФИКАТ

До Негово Светейшество
папа Франциск
 
 
Ваше Светейшество,
 
Епископската конференция на Католическа църква в България, заедно с духовенството и верните се присъединява молитвено към целия католически свят, с благодарност към Бога за навършването на десет години от началото на Вашия Понтификат.
 
Благодарим на Господа за Вашето служение като наследник на Свети апостол Петър в ръководенето на Църквата, поверена Ви от Нашия Господ Исус Христос, уверявайки Ви в нашата постоянна молитва за крепко здраве в служението Ви, като Отец и Пастир на всички нас. 
 
С благодарност си спомняме думите, които, Вие, Свети отче ни казахте при Вашето благодатно Апостолическо посещение при нас, тук в България, през май 2019 г.: „Хубаво е да знаете, че можете да разчитате на една голяма изживяна история, но още по-хубаво е да осъзнаете, че ви е дадено да напишете това, което ще се случи. Тези страници, не са написани, трябва да ги напишете. Бъдещето е във вашите ръце, вие трябва да напишете книгата на бъдещето. Не се уморявайте да бъдете една Църква, която продължава да създава, сред противоречията, в болка и дори в голяма бедност, но това е Църквата майка, която непрекъснато създава деца, създава децата от които тази земя се нуждае днес...“
 
Благодарим Ви, Свети отче, за тези думи, които носим в сърцата си и които за нас са като програма и призвание за нашата Църква, която е живо тяло, одухотворено от братско общение. 
 
Молим се за Вас и просим Вашия Отечески благослов!
Честита юбилейна годишнина!
На многая и благая лета!
 
Епископ Христо Пройков
Епархия „Св. Йоан XXIII”
Председател на Епископската конференция 
на Католическата църква в България