Католическа Църква

СЪБОЛЕЗНОВАТЕЛНО ПОСЛАНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК ПО ПОВОД КОНЧИНАТА НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО НЕОФИТ, СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ И ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 
ДО НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО 
ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН
НАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ СВЕТИЯ СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА
 
 
 
   С дълбока скръб научих за кончината на любимия Ваш патриарх Негово Светейшество Неофит, който беше велик свидетел на вярата на Българската православна църква и изпращам сърдечни съболезнования на Вас, на Светия Синод, който председателствате и на цялата Българска православна църква.
 
 
   Негово Светейшество Неофит отдаде ценно служение на Евангелието и на диалога, и въпреки многото си страдания остана човек на смирението и радостта, пример за живот посветен на Господа и Неговата Църква. Тъй като Тялото Христово на земята – Църквата – е врата към живота на Възкръсналия Господ, така и за вярващите християни смъртта бележи преминаване от този свят към Живот Вечен. Това е и нашата молитвена надежда, че Негово Светейшество Неофит сега живее „там, където няма нито скръб, нито болка, нито въздишка“ (Трисагион за починалите).
 
 
   Уверявам Ваше Високопреосвещенство, Светия Синод и всички членове на Българската православна църква, че ще прося в молитвите си Иисус Христос, Който „възкръсна от мъртвите и със смъртта Си смъртта победи и ни дари живот“ (Пасхален тропар) да изпълни сърцата Ви с утеха и мир.
 
 
ФРАНЦИСК 
 
 
Рим, Свети Йоан Латерански, 15 март 2024 г.

Прикачени файлове

b0224-xx.01.pdf - pdf - 133 Kb