Католическа Църква

ПЪРВИЯТ ПАРАКЛИС НА БОЖИЕТО МИЛОСЪРДИЕ В БЪЛГАРИЯ

На 1 май, Деня на Милосърдието, в град Белене беше осветен нов Параклис, посветена на "Божието Милосърдие". Тържествената литургия и ритуалът за благославяне бяха отслужени в 16 ч. от епископа на Никополската епархия Монс.Петко Христов, в съслужение с Апостолическия Екзарх монс. Христо Пройков и енорийският свещеник на Белене отец Корадо Газбаро. Ритуалът за осветяване на параклиса, в края на месата, бе последван от Молитва за изпросване на благодати от новия Блажен на Католическата църква, издигнат на олтарите същия ден, Папа Йоан-Павел II.
 

 

Параклисът на Божието Милосърдие е построен от г-н Борислав Лоринков от Белене и се намира близо до река Дунав, в градината на хотел „Престиж”. На празника присъстваха също и свещениците: отец Елко Терзийски, отец Патрик Виал, отец Фортунато Грасели, отец Стефан Калапиш, отец Паоло Кортези и отец Трайчо от православната енория „Св.Георги” в Белене. Присъстваха също и сестри йозефинки от Белене, сестри-викентинки от Ореш и сестри-пасионистки от Свищов. В събитието взеха участие Кметът на Община Белене г-н Петър Дулев, заместник кметовете, Председателят на Общинския съвет г-н Трушков, членове на Общинския съвет и представители на местната власт.
 

 

Параклисът е неголям, но притежава интересна архитектура, дело на арх.Борислав Богданов и уникални витражи, изпълнени от художника Стоян Карагеоргиев от София. Преди една година, на Великден, двамата свещеници на Белене - католическият и православният - заедно направиха първата копка за изграждането на параклиса. Идеята на за изграждане на параклиса до брега на Дунав е всички християни от Блелене да използват мястото за уединена молитва. След уреждане на документите, г-н Лоринков  желае да подари този параклис на Никополската епархия, като връчи нотариалния му акт на Епископа на Никополската епархия Монс. Петко Христов. След литургията на присъстващите вярващи бяха подарени икони на Божието милосърдие.
 

 

Росица Златева