Католическа Църква

БЪЛГАРСКА ИКОНА В БАЗИЛИКАТА НА БЛАГОВЕЩЕНИЕ В НАЗАРЕТ

Днес в 10.00 ч сутринта с тържествена литургия бе благословена и поставена българска икона на Св. Богородица в базиликата посветена на Св. Благовещение в Назарет в Израел. 
 
 
Иконата се придружава от поклонническа група от 30 души, водена Н. Впр. Монс. Христо Пройков, Апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България, свещеници и миряни от трите католически епархии у нас. 
 
 
Иконата  е дело на художника Стоян Карагеоргиев, католик, семеен с 4-и деца.
Изображението е мозайка с размери 200 х 70 см в класически византийски стил и технология.
Носи името „Св. Богородица – Врата небесна“ защото е вдъхновена по модел на икона от Несебър любима на Апостолическия делегат, Монс. Андежло Ронкали.
 
 
 
Базиликата „Благовещение” в Назарет е построена през 1750 г. и е действащ храм. Според предания, на това място се е случило тайнството Благовещение на Пресвета Дева Мария. В базиликата служат монаси от ордена на Францисканците.
 
 
В широкия двор, обкръжаващ църквата, като в изложбена галерия са разположени мозаечни икони, изобразяващи сцената на Благовещение или прославящи Божията Майка. Уникалните керамични пана или мозаечни икони, са дарени от католически общини на различни страни от целия свят. Някои от изображенията са необичайни, даже екзотични. Интересно е да се види как всеки народ по свой начин трансформира иконографията, като се стреми не към историческа достоверност, а показва близост до своите национални религиозни чувства.

 
Сред другите страни, дарили свои мозаечни икони са: Англия, Китай, Индия, Венецуела, Полша,Канада, Мексико, Австралия, Ливан, Аржентина, Германия, Китай, Еквадор, Индонезия, Сингапур, Тайланд, Гърция, Украйна, Корея, Словакия, Франция, Италия, Испания, Португалия, САЩ, Бразилия, Унгария, Камерун.