Католическа Църква

ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПАПА ФРАНЦИСК ВЪВ ФИЛИПИНИТЕ

На 17 януари 2015 г. папа Франциск произнесе импровизирана проповед пред пострадалите от тайфуна „Йоланда“ в град Талкобан, който беше опустошен от това природно бедствие през ноември 2013 г.

Преди началото на проповедта, папата замълча пред микрофона, а след това попита събралото се множество, всички облечени в дъждобрани, дали може да говори на испански. „Имам преводач, добър преводач“, на което множество отговори с аплодисменти.

Той продължи като изложи размислите си за Исус Първосвещеника, изстрадал всички наши болки на Кръста, което накара някои хора от публиката да избухнат в сълзи.

Папата каза, че е взел решението да посети Филипините в мига, в който в Рим е чул вестта за тайфуна и последиците от него.

„Тук съм, за да бъда с вас“, каза папата. „Дойдох, за да ви кажа, че Исус е Господ, че Той никога не ни изоставя.“. „Отче“, може да ми кажете вие, „бях поразен, защото загубих толкова много неща, загубих дома си, живота си, семейството си. Страдам“. И тези думи ще бъдат верни. И аз уважавам тези чувства. Но там е Исус, прикован на Кръста [сочейки разпятието]. И от там, Той не ще ни изостави“

Папата говори за Христос, като отбеляза, че „Той е способен да ни разбере, както чухме в първoто четиво…. Той е способен да плаче с нас, да ходи с нас в най-трудните моменти от живота.“

„Толкова много от вас са изгубили всичко. Не знам какво да ви кажа“, се обърна папата към множеството. „Но Господ знае какво да ви каже. Някои от вас са изгубили част от семейството си. Всичко, което мога да направя, е да замълча. И да ходя заедно с вас със смълчано сърце“. „Много от вас се питат: „Защо, Господи?“ И на всеки от вас, на вашето сърце, Христос отговоря със своето сърце на Кръста“.

„Нека се вгледаме в Христос. Той е Господ. И той ни разбира, защото той изтърпя всички изпитания, които ние, които вие изпитвате“.

След това, той се спря на присъствието на Дева Мария, като отбеляза, че в моменти на най-голяма трудност, когато сме изкушени да се разбунтуваме, като децата трябва да се държим за нея и да си кажем: „мамо“.

„Това е вероятно единствената дума, която можем да кажем в такива трудни моменти: „Майко, мамо“.

След това папата прикани множеството към минута мълчание, като им каза: „Нека се вгледаме към Христос на Кръста. Той ни разбира, защото той е изстрадал всичко. И нека погледнем към нашата майка ... Кажете на своята майка какво чувствате в сърцата си“.

След общата молитва, папата отново подчерта: „Не сме сами. Нека знаем, че имаме майка Мария и нашия велик брат, Исус“.

Той добави, че тези, които са дошли да помогнат на пострадалите от тайфуна са техни братя, а самите пострадали са подсилили тяхното братство, „защото са помогнали един на друг“. „Това е, което идва от сърцето ми и ви моля да ми простите, ако нямам други думи, с които да го изразя“ завърши папата. „Но ви моля да знаете, че Исус никога не ни изоставя. Моля ви да знаете, че любовта и нежността на Мария никога не ви разочарова. И като се уповаваме на нея и на силата, която идва от любовта на Исус на кръста, нека продължим напред, винаги напред. И нека продължим като братя и сестри в Господа, напред“.



„Всяко дете е дар, който да бъде приветстван“, каза папа Франциск по време на последната меса, на която се събраха 6 милиона вярващи

Близо 6 милиона вярващи от Филипините се събраха за месата, отслужена от папата в парка Лизал по време на последния ден от посещението му във Филипините на 18 януари 2015 г. Говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди заяви, че това е била най-посетената литургия в историята на папството.

Множеството, което се беше събрало за честването на празника на Детето Исус, не беше обезкуражено от дъжда, който валеше в столицата на Филипините. Много от присъстващите носеха статуи на детето Исус, към което филипинците изпитват дълбоко почитание.

В проповедта си папа Франциск сподели радостта си от възможността да чества този важен празник заедно с тях. „Образът на Светото дете Исус придружава от самото начало разпространението на Евангелието в тази страна“, каза той.

„Облечено в царска роба, с корона и скиптър, той продължава да ни напомня за връзката между Царството Божие и тайната на духовното детство.“


Папата продължи като отбеляза, че детето Христос напомня на вярващите за тяхната най-дълбока идентичност като деца на Бога и „братя и сестри во Христа.“ Той допълни, че тази близост може да бъде видяна от солидарността на филипниците към пострадалите от тайфуните в страната.

„Понякога, когато виждаме неприятностите, трудностите и неправдите навсякъде около нас, се изкушаваме да се откажем“, посочи той. „Сякаш обещанията на Евангелието не се изпълняват, сякаш те не са реални. Но Библията ни казва, че най-голямата заплаха за Божия план винаги е била лъжата. Дяволът е бащата на лъжите. Често той се крие зад изтънчени прояви, под прикритието на модерността, като всеки друг. Той отклонява вниманието ни с обещания за ефимерни удоволствия и повърхностни забавления.“

Посланието на детето Исус е важно, защото ни кара да де забравяме тези неща, които са истински важни, особено в защита на християнската идентичност. Като се спря на преследването на децата, извършено от цар Ирод, за да убие Христос, папата отбеляза, че празникът на детето Исус припомня на християните важността на защитата на семейството.

„За съжаление“, каза той, „в наши дни семейството твърде често има нужда да бъде защитено срещу коварните нападения и планове, които противоречат на всичко, което ние смятаме за важно и свещено, което е най-прекрасното и благородно в нашата култура.“

„Трябва да видим във всяко дете дар, който да бъде приветстван, обичан и защитен. И трябва да се грижим за нашите младенци, като не позволяваме да бъдат ограбени от надежда и да бъдат осъдени да живеят по улиците“.

В края на своята проповед, папа Франциск повери народа на Филипините на детето Исус, за да изгради свят на справедливост, почтеност и мир.

       

„Нека „Санто Ниньо“ продължи да благославя Филипините и за подкрепя християните от тази велика нация в нейното призвание да бъде свидетел и мисионер на радостта на Евангелието в Азия и по целия свят“

Преди края на Литургията, архиепископ Сократес Вилегас, президент на Епископската конференция на Филипините, сравни края на визитата на папа Франциск със залеза.

„Някои от нас се страхуват от залеза, тъй като се страхуваме от тъмнината“, каза той. „Но нас вече не ни е страх. През следващите месеци и години, ние винаги ще се къпем в изгрева, защото вие ни донесохте прекрасното слънце, което ще осветява нашия живот. Свети отче, вие сте нашето слънце!“

Архиепископ Вилегас изрази благодарността на филипинските епископи и народ към папата, особено за участието му в празника на детето Исус.

Кардинал Луис Антонио Тале, Архиепископ на Манила, също благодари на папата за посещението, особено заради подкрепата за бедните, страдащите и изоставените.  Той увери папата в стремежа на народа на Филипините да последва неговия призив за евангелизацията на периферията и особено на тези, които са изоставени.




Източник: www.zenit.org