Католическа Църква

ОБРЪЩЕНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК ПО ВРЕМЕ НА МОЛИТВАТА „АНГЕЛ ГОСПОДЕН“: ПОСТЪТ Е ПЕРИОД НА ОБРЪЩАНЕ И БИТКА СЪС ЗЛОТО

Обръщение на папа Франциск по време на молитвата „Ангел Господен“, отслужена на площад „Св. Петър“ на 18 февруари 2018 г.:

Скъпи братя и сестри, добро утро!


На тази първа неделя от Великия пост Евангелието ни насочва към темите за изкушението, обръщането и Благата вест. Евангелист Марк пише: „Веднага след това Духът Го извежда в пустинята. И Той беше там, в пустинята, четирийсет дни, изкушаван от сатаната“. (Марк 1:12-13). Исус отива в пустинята, за да се подготви за Своята мисия в света. Той не се нуждае от обръщане, но като човек, Той трябва да премине през изпитание, било заради Себе си, за да се покори на волята на Отца, или заради нас, за да ни донесе благодатта, необходима за преодоляване на изкушенията. Тази подготовка включва битка с духа на злото, а именно, битка с дявола. И за нас също Постът е период на духовно „предизвикателство“, на духовна битка: призвани сме да се изправим пред Злото чрез молитва, за да успеем с Божията помощ да го надмогнем в нашето всекидневие. Знаем, за съжаление, че злото действа в нашето съществуване и около нас, намирайки израз в насилието, отхвърлянето на другите, затварянето, войните и несправедливостите.
Веднага след изпитанията в пустинята, Исус започва да проповядва Евангелието, Благата вест - втората дума. Първата беше „изкушение“, втората  - Благата вест. Тази блага вест изисква от човека обръщане – третата дума – и вяра. Той казва: „времето се изпълни, и наближи царството Божие“. И призовава: „Покайте се и вярвайте в Евангелието“, т.е. повярвайте в благата вест, че Божието царство е близо. В живота ни винаги се нуждаем от обръщане - всеки ден! – а Църквата ни призовава да се молим за това. Всъщност никога не сме достатъчно обърнати към Бог, затова трябва постоянно да насочваме ума и сърцето си към Него. За да постигнем това, трябва да имаме смелостта да отхвърлим всичко, което ни извежда извън този път, фалшивите ценности, които ни заблуждават, черпейки сили от нашия егоизъм. Затова трябва да се уповаваме на Господ, на Неговата благост и доброта и Неговия изпълнен с обич замисъл за всеки един от нас. Постът е време за покаяние, наистина, но това не означава време за тъга или скръб. Това е радостно и сериозно посвещение на изчистването от нашия егоизъм, на стария човек у нас, на нашето обновяване, според благодатта на Кръщението.
 

Само Бог може да ни даде истинско щастие: безполезно е за нас да губим време и да го търсим на друго място, в богатство, удоволствия, слава или кариера…. Царството Божие е осъществяването на всички наши стремежи, защото То е спасението на човека и славата на Бог. В тази първа неделя на Великия пост ние сме приканени да се вслушаме внимателно и да приемем призива на Исус да се обърнем и да повярваме в Благата вест. Призвани сме да поемем с посвещение по пътя към Великден, за да получим още повече благодатта на Бог, Който иска да превърне света в царство на справедливостта, мира и братството.
 

Нека Пресветата Мария ни помогне да изживеем този период на Велики пости във вярност със Словото Божие и с постоянна молитва, също като Исус в пустинята. Не е невъзможно! Това означава да изживеем тези дни с горещото желание да приемем любовта, която идва от Бог, Който иска да промени нашия живот и целия свят.

 

След молитвата „Ангел Господен“:
 

Скъпи братя и сестри,
 

След около месец, от 19 до 24 март около 300 младежи от целия свят ще дойдат в Рим за подготвителна среща на Синода на епископите през октомври. Но аз се надявам всички млади хора да вземат участие в тази подготовка. За тази цел те ще могат да общуват по интернет, разделени по езикови групи, модерирани от други млади хора. Приносът на тези „мрежови групи“ ще бъде използван на срещата в Рим. Скъпи млади хора, може да намерите информация за това на Интернет страницата на Секретариата на Синода на епископите. Благодаря за вашия принос.

http://www.synod2018.va/content/synod2018/en/pre-synodal-meeting/15---hashtags-for-comments.html 

  

Източник: www.zenit.org